Χ.Α.: Το μη χείρον... βέλτιστον
Τρίτη, 22-Δεκ-2009 18:01
Του Δημήτρη Ζάντζα
Υπό άλλες συνθήκες, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας πολύ δύσκολα θα οδηγούσε σε άνοδο το Χ.Α. Όμως μετά από δύο πρόσφατες υποβαθμίσεις, σημερινή απόφαση της Moody’s φάνηκε να γίνεται δεκτή με ανακούφιση από την αγορά, επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.200 μονάδες και οδηγώντας τις τράπεζες σε «άλμα» 6%!
«Όταν η αγορά αναμένει υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον έως το επίπεδο ‘Α3’, κατά δύο βαθμίδες δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση ‘Α1’, είναι λογικό στο ‘Α2’ να αισθάνεται κάποια ανακούφιση», σχολίασε ο υπεύθυνος του τμήματος Συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Τάκης Ζαμάνης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την εικόνα στο ταμπλό της Τρίτης τόσο ως «ψυχολογική», όσο και ως «τεχνική αντίδραση», εξηγώντας ότι το κομμάτι της αγοράς που προεξοφλούσε τα χειρότερα, τώρα σπεύδει να κλείσει θέσεις.
«Μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν έχει σαφή εικόνα για τον προϋπολογισμό, για το πόσο επώδυνα θα είναι τα φορολογικά μέτρα και για τις πραγματικές τους επιπτώσεις. Υπάρχει ακόμα μεγάλη σύγχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά, «η οποία όχι μόνο συντηρεί την επιφυλακτικότητα αλλά εξελίσσεται και σε ένα πρόβλημα αυθυπόστατο». «Εκτιμώ όμως ότι υπάρχει παράλληλα και μία προσδοκία ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει και κάποιο ‘κρυμμένο άσσο’ για την οικονομία», σημείωσε ο κ. Ζαμάνης αναμένοντας ότι σαφέστερη εικόνα στην αγορά θα διαμορφωθεί μετά την περίοδο των εορτών.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έφτασε να καταγράφει ενδοσυνεδριακά κέρδη έως 4,75% στις 2.219,30 μονάδες, πριν ολοκληρώσει ελαφρά χαμηλότερα, στις 2.213,47 μονάδες με άνοδο 4,48%.
Παρόμοια εικόνα και στο δείκτη των τραπεζών, που από το ενδοσυνεδριακό +6,71% ολοκλήρωσε τελικά στις 2.684,44 μονάδες, ενισχυμένος 6,04%. Το σύνολο των τραπεζικών τίτλων έκλεισε με θετικό πρόσημο, εκτός των Εmporiki και Marfin Egnatia Bank που διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ ξεχώρισαν τα υψηλά κέρδη της Eurobank, η αντίδραση της ΕΤΕ έως τα 18,24 ευρώ και τα κέρδη της Τρ. Πειραιώς.
Ο τζίρος παρέμεινε συγκρατημένος, στα 197,94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 12,17 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Συνολικά 164 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, έναντι 99 που παρέμειναν αμετάβλητες και μόλις 35 που υποχώρησαν.
Αναλυτικά στον FTSE20, η Eurobank ενισχύθηκε 8,84% στα 8,00 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με κέρδη 7,40% στα 18,15 ευρώ και ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς και Coca-Cola 3E ενισχυμένες 6,75% και 5,38% αντίστοιχα.
Σε ποσοστό άνω του 5% ενισχύθηκαν και οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με κέρδη πάνω από 4% έκλεισαν οι ATEBank, Τρ. Κύπρου και Ελλάκτωρ, και ακολούθησαν οι MIG, Intralot και Alpha Bank με άνοδο 3,61%, 3,36% και 3,33% αντίστοιχα.
Σε 3,17% και 3,11% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Marfin Popular Bank και ΕΛΠΕ, η Βιοχάλκο ολοκλήρωσε στα 3,99 ευρώ με άνοδο 2,84%, ενώ πάνω από 2% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Τ.Τ. και Μυτιληναίος, στα 4,56 και 5,10 ευρώ αντίστοιχα. Με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Τιτάν (+1,11%), Motor Oil (+0,67%) και ΟΤΕ (+0,19%).