Χ.Α.: Πιέσεις στις τράπεζες
Παρασκευή, 28-Αυγ-2009 11:36
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:57
Του Δημήτρη Ζάντζα
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένης του Χ.Α., της Εθνικής Τράπεζας, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται με εναλλαγές προσήμου την Παρασκευή, εξανεμίζοντας κέρδη έως και 0,98% νωρίτερα.
Έχοντας καταγράψει κέρδη 23,65% στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, εκ των οποίων μόλις μία υπήρξε πτωτική, ο δείκτης των τραπεζών κινείται πτωτικά σε ποσοστό έως και 2,03%, απώλειες που αυτή τη στιγμή περιορίζονται σε 1,64%.
«Το κλίμα παραμένει θετικό, υπάρχουν προσδοκίες βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, όμως η υπερβολή είναι στοιχείο που ενυπάρχει σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε και κάποια στιγμή θα αρχίσει να εκτονώνεται, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση μιας πιο μακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης», σημειώνουν.
Όπως επισημαίνει και στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση η Εμπορική Τράπεζα, "η προσέγγιση της αντίστασης των 2.560 - 2.630 μονάδων σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να προκαλέσουν βραχυχρόνια διορθωτική κίνηση" για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., επισημαίνοντας ωστόσο ότι "σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν θετικές".
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 2.538,22 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,24%. Νωρίτερα κατέγραφε κέρδη έως και 0,98% στις 2.569,29 μονάδες. Συνολικά 76 μετοχές στο ταμπλό διαπραγματεύονται με κέρδη έναντι 119 που υποχωρούν, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται σε 245 εκατ. ευρώ.
Από το τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζει το "άλμα" 10,54% για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας στα 6,19 ευρώ (έω;ς το +16,79% νωρίτερα), ενώ ανοδικά ακολουθεί μόνο η μετοχή της Aspis Bank με κέρδη 0,87%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Eurobank, Proton Bank και Mafrin Popular Bank και ακολουθούν πτωτικά οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Attica Bank και Alpha Bank.
Σε ποσοστό άνω του 1% ενισχύονται επίσης οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΔΕΗ, ενώ με μικρότερα κέρδη ακολουθούν οι μετοχές των Coca-Cola 3E και Τιτάν στα 16,25 και 20,94 ευρώ αντίστοιχα.
Η μτοχή της MIG διατηρείται αμετάβλητη στα 2,81 ευρώ, ενώ τον αντίποδα, το -4,90% της Eurobank στα 10,29 ευρώ ακολουθεί η Marfin Popular Bank, υποχωρώντας 4,62% στα 2,48 ευρώ. Σε ποσοστό 3,16% υποχωρεί η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, στα 11,04 ευρώ, σε ποσοστό 2,03% και 1,79% υποχωρούν οι Alpha Bank και ATEBank, ενώ σε 0,36% και 0,04% διαμορφώνονται οι απώλειες των Τ.Τ. και ΕΤΕ.
Από τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη ξεχωρίζει η άνοδος 4,51% και 4,45% για τις ΣΙΔΕΝΟΡ και Frigoglass, στα 5,10 και 7,50 ευρώ, τα κέρδη 4,19% της ΕΥΑΘ στα 6,71 ευρώ, καθώς και τα κέρδη 3,70% και 2,74% των Σωληνουργεία Κορίνθου και Folli Follie αντίστοιχα.
Σε αρνητικό έδαφος, τις Eurobank και Τρ. Πειραιώς ακολουθούν σε απώλειες οι ΑΝΕΚ και Alapis με απώλειες 2,20% και 1,43%, στα 0,89 και 0,69 ευρώ αντίστοιχα.