Εθνική Τράπεζα: Διατηρεί την τιμή-στόχο των 15,80 ευρώ η Piraeus Sec
Δευτέρα, 23-Μαρ-2009 18:40
Διατηρεί την τιμή-στόχο των 15,80 ευρώ και τη σύσταση «outperform» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η Piraeus Securities σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Μαρτίου όπου σχολιάζει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το δ’ τρίμηνο του 2008.
Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει «ισχυρή» την κερδοφορία του ομίλου σε όλες τις περιοχές όπου έχει δραστηριότητα λόγω του «ανθεκτικού» καθαρού εσόδου από τόκους, αλλά και του ελέγχου του κόστους. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η Εθνικής Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στο δ’ τρίμηνο του έτους (προ προβλέψεων) ύψους 476 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24% σε ετήσια βάση και κατά 2% υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της, στον απόηχο της κατά 14% ετήσιας αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και της κατά 3,4% κάμψης στα κόστη.
Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις σημειώνει πως σε ενοποιημένο επίπεδο ενισχύθηκαν κατά 18%. Στην Ελλάδα οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 19%, με το σύνολο των καταθέσεων να παρουσιάζει αύξηση 12% σε ετήσια βάση.
«Προχωρήσαμε σε μικρές αλλαγές στις εκτιμήσεις μας, οι οποίες όμως δεν επηρέασαν τα καθαρά κέρδη. Αναμένουμε κέρδη από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, προ προβλέψεων, στα 1,9 δις. ευρώ το 2009 (μειωμένα κατά 15% σε ετήσια βάση) και αναμένουμε προβλέψεις στα 933 εκατ. ευρώ» αναφέρει η Piraeus Sec.
Μεταξύ άλλων εξηγεί ότι διατηρεί τη σύσταση «outperform» λόγω της εξαιρετικής ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας και της ισχυρής ικανότητάς της να απορροφά τις προβλέψεις χωρίς να αποβαίνει εις βάρος των κεφαλαίων.