Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιαν-2009 08:39

  M. Stanley: Τα bear market θέλουν υπομονή - όχι στους πειρασμούς

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι μεγάλες κρίσεις δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά όχι ακόμα. Με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες πάνω από 50%, την απαισιοδοξία να κυριαρχεί, τις αποτιμήσεις φαινομενικά ελκυστικές και τις αρχές να αντιδρούν με σημαντικές δράσεις, οι αντιθετικά σκεπτόμενοι επενδυτές περιβάλλονται από πειρασμούς, βλέποντας ευκαιρίες για αγορές. Όμως, επισημαίνει σε έκθεση στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley, τα θεμελιώδη δεν έχουν πατώσει ακόμα και οι αποτιμήσεις δεν είναι τόσο φτηνές.

  «Στα bear market η υπομονή είναι χρυσή αρετή, το πρωτεύον είναι η διαφύλαξη του κεφαλαίου. Παραμείνετε υπομονετικοί μέχρι να αρχίσει το επόμενο bull market, ίσως αργότερα το 2009. Αναμένουμε ύφεση της τάξης του 43% στα εταιρικά κέρδη μέχρι το τέλος του 2009 και τις τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ να πατώνουν το 2010. Οι εκτιμήσεις μας για την κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι κατά 32% χαμηλότερη από το μέσο όρο των προβλέψεων της αγοράς. Τα τρία σημάδια του επόμενου bull market σχετίζονται με τα εταιρικά κέρδη, τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ και την απομόχλευση (deleveraging). To επόμενο bull market θα αρχίσει ένα με δύο τρίμηνα πριν από τον πάτο των εταιρικών κερδών ή των τιμών κατοικίας στις ΗΠΑ,» αναφέρει η έκθεση της Morgan Stanley.

  «Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν φτάσει σε δίκαια επίπεδα στο μέσο του κύκλου, αλλά δεν είναι ξεκάθαρα φτηνές, κατά την εκτίμηση μας. Πέρα από την ύφεση, σε ένα νέο περιβάλλον χαμηλότερης ανάπτυξης, χαμηλότερης μόχλευσης και όρεξης για ρίσκο, περισσότερης εποπτείας και φορολογίας η δίκαιη αξία μπορεί να είναι Ρ/Ε 12 σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 11% αντί για Ρ/Ε 14 σε απόδοση ιδίων 12% που είναι ο μέσος όρος τα τελευταία 35 χρόνια. Το βασικό μας σενάριο βλέπει το δείκτη MSCI Europe στις 925 μονάδες.»

  Η Morgan Stanley αναφέρει επίσης ότι η επόμενη κρίση το 2009 μπορεί να προκληθεί από μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού, γεωπολιτικές εξελίξεις, κινήσεις προστατευτισμού και την ικανότητα των κυβερνήσεων να διαχειριστούν το φορτίο του χρέους. Με βάση το απαισιόδοξο της σενάριο, το P/E Shiller (τιμή μετοχών δια του 10ετούς μέσου όρου των εταιρικών κερδών) μπορεί να πατώσει στο 8. Τώρα βρίσκεται στο 18 στις ΗΠΑ και στο 13 στην Ευρώπη και «ενδεχομένως να πέσουν και τα δύο Ρ/Ε σε μονοψήφιους αριθμούς, όπως συμβαίνει συνήθως σε πτωτικές αγορές. Παραμείνετε αμυντικοί εστιάζοντας σε κυκλικές μετοχές με δυνατούς ισολογισμούς.»

  Μεταξύ των μετοχών που προτείνει ο οίκος είναι οι Telefonica, SES, Roche, BAT (αμυντικές), Carnival, Accor, Kuehne-Nagel, Thomas Cook, Nokia (κυκλικές).

  Συνοψίζοντας, τα 3 σενάρια (bull, βασικό, bear) έχουν ως ακολούθως:

  - Bull σενάριο ‘Back to the Old World’ – στόχος για το δείκτη MSCI Europe οι 1.250 μονάδες (ανοδικό περιθώριο +33%)

  - Βασικό σενάριο ‘Living with Deleveraging’ στόχος οι 925 μονάδες (περιθώριο -1%)

  - Bear σενάριο ‘Undershoot’ – στόχος για το δείκτη MSCI Europe οι 600 μονάδες (περιθώριο πτώσης 36%). 
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ