Τρ. Πειραιώς: Πως σχολιάζουν οι αναλυτές τα μεγέθη 9μηνου

Τετάρτη, 22-Οκτ-2008 09:52

Καλύτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει Έλληνες και ξένοι αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το 9μήνο του 2008.

Μειώνει στα 20,50 ευρώ, από τα 26,20 ευρώ προηγουμένως την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η BETA Securities σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου. Η χρηματιστηριακή, η οποία έχει θέσει τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Τράπεζας, χαρακτηρίζει «καλά» τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 861 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 34% σε ετήσια βάση, σημαντικά υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τη μείωση της τιμής-στόχου εξηγεί πως οφείλεται στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και στην αύξηση του κόστους κεφαλαίου, η οποία με τη σειρά της αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών και την υψηλή μεταβλητότα στα χρηματιστήρια. 

Η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου μειώνει την τιμή-στόχο στα 14,20 ευρώ, από τα 24,20 ευρώ πριν. Αναφερόμενη στα αποτελέσματα 9μήνου της Τράπεζας αναφέρει ότι υπερέβησαν τις εκτιμήσεις σε επίπεδο κερδών τόσο στο 9μηνο όσο και στο γ’ τρίμηνο. Στα θετικά επισημαίνει την ισχυρή δημιουργία καθαρών εσόδων από τόκους, την ισχυρή ανάπτυξη των εσόδων και των καταθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το βελτιωμένο επιτοκιακό περιθώριο και το βελτιωμένο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις. Ωστόσο, εμφανίζεται «σκεπτική» όσον αφορά, μεταξύ άλλων,  τις επιδόσεις των προμηθειών σε τριμηνιαία βάση, την κάμψη στις διεθνείς χορηγήσεις και στις νέες καταθέσεις. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως σε συνέχεια των αποτελεσμάτων μείωσε τις εκτιμήσεις της για το 2008 κατά 5% για το 2009 κατά 12% και για το 2010 κατά 17% προκειμένου να αποτυπώσει τις τάσεις του ομίλου αλλά και της αγοράς. 

H Citi διατηρεί την τιμή –στόχο των 18 ευρώ και τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Στην έκθεσή της με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου χαρακτηρίζει ισχυρά τα μεγέθη γ’ τριμήνου της Τράπεζας, σημειώνοντας πως τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεών της αγοράς κατά 14%. Επιπλέον, σημειώνει πως στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως θα σταματήσει το σχέδιο επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων για τους ερχόμενους έξι μήνες. Επιπλέον, αναφέρει πως σύμφωνα με τη διοίκηση οι χορηγήσεις θα αναπτυχθούν ανάλογα με τις καταθέσεις μεσοπρόθεσμα, ενώ προσθέτει πως οι «αναταράξεις» στις αρχές Οκτωβρίου που οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων έχουν τώρα σταθεροποιηθεί.  Ο οίκος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου μείωσε τις εκτιμήσεις του κατά 2% για το 2009 και κατά 3% για το 2010.

Υψηλότερα των προβλέψεών της κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει σε σχετικό της σχόλιο με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου η KBW. Ο οίκος, ο οποίος έχει θέσει την τιμή – στόχο των 20 ευρώ και τη σύσταση «outperform» για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει πως τα κέρδη υπερέβησαν τις εκτιμήσεις του κυρίως λόγω των υψηλότερων εσόδων από συναλλαγές και των χαμηλότερων φόρων. Με βάση τα μεγέθη γ’ τριμήνου η KBW αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο έτος κατά 2%, ενώ αφήνει τις προβλέψεις του αμετάβλητες για το 2009. Υπενθυμίζει ωστόσο πως πριν από τα αποτελέσματα είχε μειώσει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 κατά 11% στα 2,05 ευρώ, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη των χορηγήσεων, των υψηλότερων προβλέψεων και των πιο αδύναμων εσόδων από συναλλαγές. Επίσης, σημειώνει πως εκτιμά ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις καταθέσεις από τις χορηγήσεις προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητά της. Μεταξύ άλλων ο οίκος εκτιμά πως η μετοχή «προσφέρει αξία» καθώς διαπραγματεύεται 4,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2009.

Την τιμή – στόχο των 14,80 ευρώ διατηρεί η Marfin Analysis για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ την ίδια στιγμή αναβαθμίζει τη σύσταση σε «buy» από «accumulate». Η χρηματιστηριακή, στην έκθεσή της με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζει «ισχυρά» μεν τα μεγέθη, τα χαρακτηρίζει «πιο αδύναμης» όμως ποιότητας. Σημειώνει πως τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 3% υψηλότερα των εκτιμήσεών της λόγω των υψηλότερων εσόδων από συναλλαγές και του χαμηλότερου συντελεστή φορολόγησης (γεγονός στο οποίο αποδίδει και τον όρο «πιο αδύναμης ποιότητας). Η Marfin Analysis διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς (τα χαρακτηρίζει πιο συντηρητικά σε σχέση με τις προβλέψεις της διοίκησης), ενώ δεν αποκλείει περαιτέρω υποβαθμίσεις όσον αφορά τις συγκλίνουσες. Επισημαίνει ωστόσο τη «μη απαιτητική» αποτίμηση (η μετοχή διαπραγματεύεται 5,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008). 

Η National Sec – P&K «υιοθετεί» μια πιο συντηρητική στάση όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου όπου μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας στα 14,10 ευρώ, από τα 24,10 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «overweight». H χρηματιστηριακή υποδέχεται θετικά την απόφαση της διοίκησης του ομίλου να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική τακτική όσον αφορά την επεκτατική στρατηγική η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, διατηρήσιμα περιθώρια, βελτιστοποίηση του κόστους και σε γενικές γραμμές ένα πιο ασφαλές επιχειρησιακό μοντέλο στο πλαίσιο του πολύ «επικίνδυνου» περιβάλλοντος που βρισκόμαστε. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την θετική της άποψη για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σημειώνει πως διαπραγματεύεται 5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009. 

Στα 20 ευρώ, από τα 27 ευρώ προηγουμένως μειώνει η Proton Bank την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ διατηρεί τη σύσταση «outperform» όπως προκύπτει από σχετική της έκθεση με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως τα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου κινήθηκαν υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών κυρίως λόγω των υψηλότερων εσόδων από συναλλαγές και του χαμηλότερου συντελεστή φορολόγησης. Η Proton Bank αναφέρει πως στο πλαίσιο του νέου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί και της νέας αναθεωρημένης στρατηγικής του ομίλου (αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διακοπή της επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων καθώς η διοίκηση της τράπεζας επικεντρώνεται στην ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου της των καταθέσεων) προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων της για τα μεγέθη του ομίλου. Ειδικότερα, εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη του 2008 θα διαμορφωθούν στα 592,6 εκατ. ευρώ, κοντά στο στόχο που έχει θέσει η διοίκηση του ομίλου για κέρδη τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Για το 2009 προβλέπει πως τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 694,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2010 τα τοποθετεί στα 835,5 εκατ. ευρώ.