Νέα προϊόντα προωθεί η ΕΧΑΕ

Τετάρτη, 23-Ιουλ-2008 21:10

Υπό τον κίνδυνο της απαξίωσης του Χ.Α. αλλά και με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΧΑΕ, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Καπράλος, προχωράει στην εισαγωγή νέων σύνθετων προϊόντων στο Χ.Α., στον εμπλουτισμό των ETFs, σε νέους δείκτες τιμών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί και την εισαγωγή των ναυτιλιακών εταιρειών στο Χ.Α.


Ειδικότερα, όπως προκύπτει από παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο όμιλος της ΕΧΑΕ θα εισάγει προς διαπραγμάτευση μεταξύ άλλων και σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα στο Χ.Α. (ΣΧΠ – Structured Products). H διαβούλευση για τα εν λόγω προϊόντα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2008, ενώ η εισαγωγή και διαπραγμάτευσή τους στο Χ.Α. υπολογίζεται στα τέλη του 2008.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της ΕΧΑΕ τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα παρουσιάζουν ανάπτυξη 10-15% ανά έτος τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ οι πιο σημαντικές αγορές που διαπραγματεύονται είναι της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η αξία των συναλλαγών τους σε σχέση με τα ETF είναι τριπλάσια στην Ιταλία και την Ελβετία και μεταξύ 40-50% στη Γερμανία και το Euronext. Σε σχέση με το σύνολο της Αγοράς Αξιών η αξία των συναλλαγών τους είναι 20% στην Ελβετία, 5% στην Ιταλία, 2% στη Γερμανία και 1% στο Euronext. 

Η ΕΧΑΕ προωθεί ETFs σε νέους δείκτες της αγοράς του Χ.Α. όσον αφορά την πρωτογενή εισαγωγή, ενώ σχετικά με τη δευτερογενή εισαγωγή διαμορφώνονται οι τεχνολογικές υποδομές και το κανονιστικό πλαίσιο. Στόχο αποτελεί η εισαγωγή και διαπραγμάτευση στο Χ.Α. ETFs που είναι ήδη εισηγμένα σε ευρωπαϊκές αγορές (δείκτες ευρωπαϊκών αγορών, δείκτες παγκόσμιων αγορών, δείκτες μετοχών, ομολόγων αλλά και εμπορευμάτων).

Σημειώνεται ότι διεθνώς είναι εισηγμένα 1.302 ETFs, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να εκτιμώνται σε 850 δισ. δολ., ποσό που αναμένεται να φτάσει στα 2 τρισ. δολ. μέχρι το 2011. Εξάλλου, στα θετικά των ETFs η ΕΧΑΕ επισημαίνει ότι αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τους επενδυτές (θεσμικούς και ιδιώτες), καθώς και το γεγονός ότι προσφέρουν ευκολία επένδυσης και έκθεσης σε ξένες αγορές.

Παράλληλα, η ΕΧΑΕ προωθεί, μεταξύ άλλων:

- τη δημιουργία νέων δεικτών FTSE/XA, όπως ο FTSE/XA Liquid Mid Index ο οποίος θα περιλαμβάνει τις 20 πρώτες σε ρευστότητα μετοχές του 40αρη, 

- την τροποποίηση των FTSE/XA 20 και FTSE/XA 40 με στόχο την αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας, την ευελιξία αλλά και τη σταθερότητα (η αναθεώρησή τους τοποθετείται τον Οκτώβριο του 2008),  

- FTSE/XA/XAK Τραπεζικός δείκτης

- τη δημιουργία Γενικού Δείκτη Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη των 20 πρώτων (σε κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα) μετοχών της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης, 

- τη δημιουργία Γενικού Δείκτη Εναλλακτικής Αγοράς (αριθμός μετοχών 20). 

Για την εισαγωγή των Ναυτιλιακών Εταιρειών στο Χ.Α. στην παρουσίαση προς το ΣΜΕΧΑ αναφέρθηκε ότι ο νέος κανονισμός θα περιλαμβάνει ενιαία αντιμετώπιση όλων των ειδών ναυτιλιακών εταιρειών ανεξαρτήτως τύπου πλοίου, ενιαία αντιμετώπιση του ναυτιλιακού κλάδου με όλους τους υπόλοιπους οικονομικούς κλάδους (προϋποθέσεις εισαγωγής: χρηματοοικονομικά κριτήρια), δυνατότητα εισαγωγής σε οποιαδήποτε κατηγορία της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. (εφόσον απαιτούνται οι αντίστοιχες προϋποθέσεις εισαγωγής). Στόχος της ΕΧΑΕ να καταστεί αποτελεσματική η προσπάθεια προσέλκυσης ναυτιλιακών εταιρειών.

Σήμερα πάντως 28 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου με την κεφαλαιοποίησή τους να ανέρχεται στα 24 δισ. δολ., ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν έδρα την Ελλάδα ανέρχονται στις 1.200.

Χρήζει προσοχής πάντως το γεγονός ότι πέρα από τις βουλές του Χ.Α απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση για τη ναυτιλία.

Νέες υπηρεσίες

Πέραν όμως των νέων προϊόντων, η διοίκηση της ΕΧΑΕ προωθεί και νέες υπηρεσίες, όπως:

- Ο διαχωρισμός υπηρεσιών Clearing, Settlement & Regristry

- Νέες εφαρμογές/υπηρεσίες Χρηματιστηριακής Πληροφόρησης

- Νέες υπηρεσίες/προϊόντα Data Feed XA-XAK

- Νέα εφαρμογή/υπηρεσίας Παρακολούθησης Τιμών Αγοράς (In Broker)

- Εφαρμογή PTTS-Post Trade Transparency Service (OTC)

- Υπηρεσίας γνωστοποίησης συναλλαγών στο σύστημα TRS της Ε.Κ. για λογαριασμό των Μελών

- Νέες εφαρμογές/υπηρεσίες e-Διαπραγμάτευσης (e-trading Services)

- In Broker/MarketOrder e-trading (FIX, DMΑ).

Αναλυτικότερα, για το δαχωρισμό και την κανονιστική ρύθμιση των υπηρεσιών clearing, settlement και registry της ΕΧΑΕ, στο νομικό πλαίσιο που ισχύει μετά την εφαρμογή της MiFID, σχεδιάζονται οι ακόλουθες αλλαγές (μέχρι το τέλος του 2008):

- Δυνατότητα μετάθεσης συναλλαγών με ευθύνη εκκαθάρισης (δυνατότητα διαφοροποίησης των πιστωτικών ορίων συναλλαγών των Μελών για πελατεία υπό το Χειρισμό Μελών και πελατεία υπό το Χειρισμό Θεματοφυλάκων), δυνατότητα εισαγωγής νέων τύπων Μελών

- Βελτίωση του μηχανισμού ΕΧΑΕ για τη διαχείριση του κινδύνου αντισυμβαλλόμενου (επίγονος του σημερινού Επικουρικού Κεφαλαίου): Επανεξέταση του τρόπου συμμετοχής όλων των Μελών στο νέο μηχανισμό με σκοπό τη μείωση του συνολικού κόστους για τα Μέλη, βελτίωση του αλγορίθμου υπολογισμού κινδύνου αντισυμβάλλομενου και των σχετικών διαδικασιών εγγυοδοσίας των Μελών, επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας του νέου Επικουρικού Κεφαλαίου ως Bridge Financing Fund μέσω υπηρεσίας πιστωτικής διευκόλυνσης από Τράπεζας με εγγυητή την ΕΧΑΕ, με σκοπό τη μείωση του ελάχιστου ύψους Κεφαλαίου, προσαρμογή των διαδικασιών που ακολουθεί η ΕΧΑΕ στην περίπτωση υπερημερίας Μέλους (default)

- Διαχωρισμός χρεώσεων ΕΧΑΕ για υπηρεσίες Clearing, Settlement & Registry: Χρεώσεις υπηρεσιών clearing (ποσοστιαία επί της αξίας συναλλαγών), χρεώσεις υπηρεσιών settlement (flat fee ανά κίνηση), χρεώσεις υπηρεσιών registry (flat fees – διαφοροποίηση ανάλογα με το μέγεθος των υπό χειρισμό χαρτοφυλακίων), Membership fees π.χ. Γενικοί Χειριστές (OTC), Χειριστές.

Για τις νέες εφαρμογές/υπηρεσίες Χρηματιστηριακής Πληροφόρησης αναφέρονται τα εξής:

Νέες υπηρεσίες/προϊόντα Data Feed ΧΑ-ΧΑΚ (IOCP):
- Εντός Σεπτεμβρίου του 2008: Ανακοίνωση νέων υπηρεσιών, προδιαγραφών/οδηγιών και σχετικής τιµολογιακής πολιτικής

- Aπό 1/10/08 (σε παραγωγή): Μετάδοση του data feed ΧΑΚ ως προϊόν του data feed XA

- Εντός ∆εκεμβρίου 2008 (σε παραγωγή) η μετάδοση (σε πραγµατικό χρόνο) του πλήρους βάθους τιµών αγοράς-πώλησης ανά σύµβολο της Αγοράς Αξιών ΧΑ για χρήση σε εφαρµογές e-trading και αυτοµατοποιηµένη µετάδοση (push) δεδοµένων της Αγοράς Αξιών ΧΑ για χρήση σε εφαρµογές back office (Εταιρικές ανακοινώσεις/πράξεις, ∆ελτία Τύπου Χ.Α./Ε.Κ., Ποσοστό µετόχων άνω του 5%, Ισολογισµοί / Οικονοµικές Καταστάσεις, Σύνθεση ∆εικτών / Συνολικός Τζίρος Μετοχών ∆εικτών)

Νέα εφαρµογή/υπηρεσία Παρακολούθησης Τιµών Αγοράς (InBroker):
- Εντός Σεπτεμβρίου 2008: Ανακοίνωση νέων υπηρεσιών, προδιαγραφών/οδηγιών και σχετικής τιµολογιακής πολιτικής

- Aπό 1/10/08 (σε παραγωγή): ∆ιάθεση βελτιωµένης λειτουργικότητας για: την κάλυψη των Αγορών ΧΑ-ΧΑΚ (αξιοποιώντας τη συµφωνία αναµετάδοσης του data feed XAK)

- Εντός ∆εκεμβρίου 2008 (σε παραγωγή): ∆ιάθεση νέας λειτουργικότητας για την αναµετάδοση (σε πραγµατικό χρόνο) του πλήρους βάθους τιµών και των δεδοµένων back office της Αγοράς Αξιών ΧΑ (αξιοποιώντας τις αντίστοιχες νέες υπηρεσίες data feed), την αναµετάδοση πληροφορίας ξένων αγορών.

Εφαρµογή PTTS - Post Trade Transparency Service (OTC):
- Εφαρµογή γνωστοποίησης συναλλαγών OTC των Μελών µέσω του υφιστάµενου εξοπλισµού ΟΑΣΗΣ στα γραφεία των Μελών
- Μετάδοση πληροφορίας σε πραγµατικό χρόνο στο δίκτυο data vendors – πελατών ΧΑ, µέσω των υφιστάµενων υποδοµών ΧΑ για τη µετάδοση Χρηµατιστηριακής Πληροφορίας (data feed) σε πραγµατικό χρόνο (IOCP, InBroker) Χρέωση υπηρεσίας (µέχρι 1/7/09): ∆ΩΡΕΑΝ

Υπηρεσία γνωστοποίησης συναλλαγών στο σύστηµα TRS της Ε.Κ. για λογαριασµό των Μελών:
- Αφορά στις συναλλαγές που πραγµατοποιούν τα Μέλη στις οργανωµένες αγορές ή ΠΜ∆ που διαχειρίζεται το ΧΑ

- Τα Μέλη – συνδροµητές της υπηρεσίας απαλλάσσονται από την ευθύνη γνωστοποίησης των ανωτέρων συναλλαγών στο TRS της E.K.

- Χρέωση υπηρεσίας (από 1/11/08): €80/µήνα, άπαξ ετησίως

InBroker / MarketOrder e-trading services (FIX, DMA):
- Εντός Σεπ’08: Ανακοίνωση νέων υπηρεσιών, προδιαγραφών/οδηγιών και σχετικής τιµολογιακής πολιτικής

- Εντός Οκτ’08 (σε παραγωγή): ∆ιάθεση νέας λειτουργικότητας στις Αγορές Αξιών ΧΑ-ΧΑΚ, στο περιβάλλον της εφαρµογής InBroker µετά τη σύνδεσή της µε την εφαρµογή MarketOrder, για την παροχή υπηρεσιών: e-trading multimarket platform (Web based screens & APIs για τη διασύνδεση εσωτερικών εφαρµογών των Μελών), DMA (Direct Market Access) µε χρήση του πρωτοκόλλου FIX (παρέχονται ήδη µέσω της εφαρµογής MarketOrder σε Μέλη – πελάτες ΧΑ)

- Εντός ∆εκ’08 (σε παραγωγή): ∆ιάθεση νέας λειτουργικότητας για την επέκταση των υπηρεσιών e-Trading/DMA σε ξένες αγορές (βάσει ζήτησης Μελών), αξιοποιώντας τις υποδοµές του Οµίλου για την υλοποίηση συνδέσεων των Μελών: Τύπου Remote Membership (σε αγορές εντός της Ε.Ε.) και Τύπου Broker-to-Broker connection (σε αγορές εκτός της Ε.Ε.)

* Δείτε την παρουσίαση της ΕΧΑΕ για τα νέα προϊόντα στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"