Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Απρ-2008 17:54

  Συντήρηση, "χώνευση", εγκαρτέρηση στο Χ.Α.

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα δυσμενή νέα από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ γύρισαν σε αρνητικό έδαφος τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, οδηγώντας σε περιορισμένου εύρους ρευστοποιήσεις και όσους δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. Έτσι, στο τέλος περιορίστηκαν σημαντικά τα κέρδη για το Γενικό Δείκτη, που εντέλει έκλεισε (όπως και χθες) στο χαμηλό ημέρας, στις 4.105,72 μονάδες. με άνοδο μόλις 0,14%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί έως τις 4.156,92 μονάδες.

  Πάντως ήταν η δεύτερη διαδοχική ανοδική εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο κάτι που έχει να συμβεί από το 2007, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει τελικά 3,32%, το οποίο αν προστεθεί με το +5,66% της περασμένης εβδομάδας, ανεβάζει τα κέρδη στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις στο 9%. Η σημερινή ήταν η 7η ανοδική στις 8 τελευταίες ημέρες, ενώ οι απώλειες από την αρχή του έτους μειώθηκαν στο 20,72%.

  Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ενισχύθηκαν κατά 9% το πενθήμερο και διαμορφώθηκαν στα 487 εκατ. ευρώ, όμως το νούμερο αυτό είναι "πλασματικό" δεδομένου ότι υπήρξαν πολύ μεγάλα "πακέτα" μεταβιβάσεων της MIG και άλλων εταιρειών.

  Σε ό,τι αφορά τη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους κάτι που υποδηλώνει άλλωστε και ο πολύ μειωμένος τζίρος ο οποίος κατήλθε στα 276 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24,5 εκατ. ευρώ ήταν "πακέτα".

  Το ενθαρρυντικό είναι ότι πλέον η αγορά δείχνει να οριοθετεί νέα βάση στην περιοχή των 4.100 μονάδων, κάτι που κατέστη σαφές στις δύο τελευταίες ημέρες, καθώς το κλείσιμο ήταν σχεδόν πανομοιότυπο. Όλα αυτά βεβαίως πάντα υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της -όσο φυσικά είναι εφικτό-  νηνεμίας σε διεθνές επίπεδο.

  Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώθηκε σε επιμέρους μετοχές όλων των ειδών, αλλά κυρίως των blue chips, ενώ υπήρξαν και περιορισμένης έκτασης αναπροσαρμογές επιλογών και χαρτοφυλακίων. Στον 20άρη, ισχυρότατη κίνηση πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ που ενισχύθηκαν κατά 4,46%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 3,10% είχε η Τρ. Κύπρου, +1,83% η ΔΕΗ, +1,33% ο ΟΤΕ, +2,65% το Ταχ. Ταμιευτήριο και +1,11% η Alpha Bank. Ξεχώρισε επίσης, αν και περιόρισε τα κέρδη του στο τέλος, ο ΟΠΑΠ, κλείνοντας με άνοδο 1,95%, με τον τίτλο να αντιδρά φυσιολογικά από την υπερβολική πίεση που είχε δεχτεί όλο το τελευταίο διάστημα.

  Πάντως η μικρή βελτίωση του σκηνικού στις διεθνείς αγορές "βγάζει" στην επιφάνεια τις «κραυγαλέα υποτιμημένες περιπτώσεις που καταγράφονται σε όλη τη γκάμα των κεφαλαιοποιήσεων. Πλέον, σε συνθήκες σχετικής ασφάλειας, δίνεται η δυνατότητα για αναδιάταξη χαρτοφυλακίων υπό το πρίσμα και των πρόσφατων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

  Όπως δείχνουν τα στοιχεία αλλά και μαρτυρούν οι χρηματιστές, οι μικροεπενδυτές εξακολουθούν να απέχουν και μάλιστα ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι το 2007. Η μεγάλη πτώση του πρώτου τριμήνου αύξησε την απογοήτευση των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών μικρών σχετικά χαρτοφυλακίων, οι οποίοι «νέκρωσαν» σχεδόν τις συναλλαγές τους, ή ρευστοποίησαν άναρχα το πρώτο τρίμηνο. Αυτός είναι και ο λόγος που σημαντικό τμήμα του ταμπλό –κυρίως μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης– παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

  Σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης και μερικής νηνεμίας μετά τις αναταράξεις του τελευταίου διαστήματος, περιμένοντας πλέον τα νέα από τις προσεχείς ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου στην Αμερική. Οι ανακοινώσεις κορυφαίων τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών θα δείξουν κατά πόσο «πληγωμένο» θα είναι και το ’08 από την πιστωτική κρίση.

  Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν περιοριστεί οι πρωτοβουλίες εσχάτως. Πάντως, το εντυπωσιακό είναι ότι δείχνουν να... βιάζονται να προεξοφλήσουν τα χειρότερα, κάτι που τις οδήγησε σε ανάταση τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που μαρτυρά -σύμφωνα με τους αναλυτές- ότι οι "μηχανές είναι ζεστές" για αξιόλογη πορεία το β΄ εξάμηνο, σε περίπτωση που το πρώτο τρίμηνο δείξει αισιόδοξα σήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα διεθνή (ευρωπαϊκά κυρίως) χρηματιστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας "σνόμπαραν" αρκετές αρνητικές ειδήσεις όπως τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ για την κρίση και πολλά άλλα.

  Φυσικά, θα ήταν ακραία επιπόλαιη στάση να υποστηρίξει κάποιος ότι οι αγορές έχουν δει όλο το βάθος και το πλάτος της κρίσης από τα subprime δάνεια. Γι’ αυτό το λόγο το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο στρέφεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου εκεί όπου θα υπάρξει το "κρεσέντο" ανακοινώσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των κορυφαίων τραπεζικών ομίλων των ΗΠΑ.

  Πάντως, η κρίση είναι εδώ και είναι βαθιά εγκαταστημένη, οπότε κάθε ανοδική έξαρση λίγων εβδομάδων, σε καμιά περίπτωση δεν συνεπάγεται αλλαγή τάσης. Οι οικονομίες και οι αγορές παραμένουν σε ύφεση και μεγάλο προβληματισμό, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθεί για μεγάλο διάστημα από κάποια τυχόν εφήμερη ευδαιμονία, που έτσι κι αλλιώς έχει τα χαρακτηριστικά ξεσπάσματος από τη μακρόσυρτη καταπίεση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ