Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 1,696 δισ. ευρώ το 2007 προβλέπει η HSBC

Παρασκευή, 22-Φεβ-2008 12:50

Σημαντική αύξηση θα εμφανίσει στα καθαρά της κέρδη η Εθνική Τράπεζα, εκτιμά η HSBC, τόσο σε επίπεδο έτους όσο και σε επίπεδο δ’ τριμήνου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος σε σχετική του έκθεση με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, τα ετήσια καθαρά κέρδη του ομίλου θα ενισχυθούν κατά 71% στα 1,696 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο δ’ τριμήνου, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα ενισχυθούν κατά 93% στα 382 εκατ. ευρώ.

Τη "σημαντική" αυτή άνοδο των κερδών αποδίδει η HSBC στην αύξηση των χορηγήσεων δανείων, στην αύξηση των περιθωρίων καταθέσεων (τα οποία αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις στα περιθώρια δανεισμού) καθώς και στην ενοποίηση της Finansbank που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο του έτους.


Επισημαίνεται ότι τόσο τα μεγέθη του 2006 όσο και του 2007 επηρεάστηκαν από τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία. Αναλυτικότερα, στα αποτελέσματα του 2006 περιλαμβάνονταν κέρδη ύψους 118 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής Atlantic Bank στη Νέα Υόρκη, από έκτακτη φορολόγηση ύψους 101 εκατ. ευρώ, καθώς και από διάφορα κόστη αναδιάρθρωσης. 

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα του 2007 επηρέασαν τα κέρδη ύψους 108 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, καθώς και τα έξοδα δωρεάς στα θύματα των πυρκαγιών.

Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανομένων στοιχείων των χρήσεων 2007 και 2007, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη για το 2007 θα διαμορφωθούν στα 1,6 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 56% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Η Finansabank αναμένεται να συμβάλλει κατά 32% στα επαναμβανόμενα καθαρά κέρδη του ομίλου, ενώ κατά 10% θα συμβάλλουν τα κέρδη από τις δραστηριότητες του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις εγχώριες δραστηριότητες να αντιστοιχούν στο 64%. 

Σημειώνεται ότι η HSBC έχει θέσει την τιμή- στόχο των 58 ευρώ και τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. 

Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας για το 2007 θα ανακοινωθούν στις 4 Μαρτίου στις 17:00.