Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιαν-2008 08:49

  Ποιες μετοχές δέχθηκαν τα "πυρά" των ξένων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε «μπούμερανγκ» μετατράπηκε για αρκετές εισηγμένες η μεγάλη παρουσία ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Η αναπόφευκτη -λόγω της διαρκώς αυξανόμενης συμμετοχής των ξένων θεσμικών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας- διεθνοποίηση πολλών εισηγμένων και η επί πενταετία συνεχής άνοδος των αποτιμήσεων στο Χ.Α. δημιούργησε έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό που επιτάχυνε την υποχώρηση των αποτιμήσεων τους. 

  Μεταξύ των μετοχών που την τελευταία εβδομάδα έχουν δεχθεί τις εντονότερες πιέσεις και έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες, βρίσκονται τίτλοι εταιρειών που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικό «άνοιγμα» προς ξένα κεφάλαια, είτε αυτά ανήκουν σε μεγάλους οίκους είτε σε κερδοσκοπικά funds. 

  Πλην των τραπεζών όπου θέση κατέχουν όλοι οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι και επενδυτικοί όμιλοι, σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρέθηκαν αρκετές μετοχές εταιρειών του FTSE-40 όπου την τελευταία διετία αρκετοί ξένοι θεσμικοί είχαν «χτίσει» θέσεις. 

  Ακόμη, υποχώρησαν τίτλοι εισηγμένων που τους προηγούμενους μήνες είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικές τοποθετήσεις αλλά και τίτλοι εταιρειών όπου η συμμετοχή των βασικών μετόχων είχε περιοριστεί αισθητά προς όφελος των διεθνών κεφαλαίων. 

  Χρηματιστηριακά στελέχη αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες πωλητές ήταν ανεξαιρέτως όλοι οι οίκοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων η Citigroup, η Capital International, η Fidelity, η Morgan Stanley, η Merrill Lynch, η Goldman Sachs, η UBS, η Deutsche Bank και η Chevreux. Και πως θα μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά όταν, όπως έλεγαν, το σύνθημα των ημερών είναι η λέξη «κεφαλαιακή επάρκεια» με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις να λειτουργούν πλέον αυτοτροφοδοτικά.  

  Τα περισσότερα πυρά μέχρι στιγμής έχουν δεχθεί οι τραπεζικές μετοχές, συγκριτικά όμως με άλλους κλάδους τα ποσοστά της υποχώρησής τους παραμένουν σχετικά «ελεγχόμενα». Από τις 14/1 (όταν δηλαδή έγιναν εντονότερες οι πιέσεις) η μετοχή της Alpha Bank έχει χάσει το 13,1% της αξίας της καθώς το επενδυτικό κεφάλαιο Centaurus μείωσε αισθητά τη θέση του, ενώ και άλλοι οίκοι όπως η UBS (μείωσε τιμή-στόχο και σύσταση) βγήκαν πωλητές. Αντισταθμιστικό ρόλο στην πτώση είχαν οι αγορές δύο εκατ. μετοχών από το βασικό μέτοχο της τράπεζας κ. Γ. Κωστόπουλο.

  Ακολούθησαν η Eurobank (-9,18% από τις 14/1 και -21,80% από την αρχή του χρόνου), Πειραιώς (-11,4% και -21,71% από την αρχή του χρόνου) και Κύπρου (-16,03% και – 21,45% από την αρχή του χρόνου) όπου στην τελευταία η Morgan Stanley εμφανίζεται να έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση θέσεων. Η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (νέο ιστορικό χαμηλό) βρέθηκε επίσης σε αρνητικό έδαφος (-6,47% και -12,72% από την αρχή του χρόνου, με τις Goldman Sachs και Citigroup σύμφωνα με στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών να ρευστοποιούν θέσεις τους.

  Στις μετοχές των ΔΕΗ (-21,30% τη τελευταία εβδομάδα) και ΕΥΔΑΠ (-22,70%) κυρίως αλλά και στην ΕΥΑΘ (-15,20%) υπήρξε συνωστισμός στην έξοδο από hedge funds και βραχυπρόθεσμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν «ποντάρει» στην ανοδική κίνηση των μετοχών προς ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών. Εμφανίστηκαν πάντως και μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια όπως της Citigroup και της Morgan Stanley να πωλούν μετοχές ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ Αντίστοιχα, η Merrill Lynch ρευστοποίησε θέσεις της στην ΕΧΑΕ (-20% το τελευταίο επταήμερο) ενώ πιέσεις από πωλήσεις της Deutsche Bank δέχθηκε η Ιntralot (-9,84% στο ίδιο διάστημα). 

  Στη Μυτιληναίος από τη μια πλευρά η UBS χαρακτήριζε την πτώση αδικαιολόγητη σε έκθεσή της, από την άλλη χαρτοφυλάκια μεταξύ άλλων της Morgan Stanley εμφανίζονταν να πουλάνε το τίτλο που βρίσκεται στο -33% από την αρχή του χρόνου (από τις μεγαλύτερες απώλειες για μετοχή του FTSE-40). 

  Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έδειξε πάντως να «υποφέρει» από τις ρευστοποιήσεις των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων. Στελέχη των ΑΧΕ έλεγαν ότι οι ξένοι θεσμικοί προτίμησαν να μειώσουν τις θέσεις τους σε εταιρείες του «μεσαίου χώρου» όπως η Jumbo, ο Σαράντης, ο Fourlis και ο Μυτιληναίος αντί άλλων του 20άρη. Και εδώ εμφανίστηκαν πωλητές η Citigroup και η Capital κυρίως, πιέζοντας σημαντικές τις τιμές τους, μακριά όμως ακόμη από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων. 

  Νίκος Χρυσικόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ