Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιαν-2008 08:23

  Morgan Stanley: Αποφύγετε την παγίδα, μην αγοράζετε ακόμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι φόβοι ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα παρασύρει και τις υπόλοιπες οικονομίες κλόνισαν τις  χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα με τις μετοχές να καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 έπεσε 5,3%, ο FTSE 100 στη Βρετανία έχασε 5,48%. Μεγαλύτερες οι ζημιές στη Γερμανία και τη Γαλλία με το δείκτη DAX να βυθίζεται 7,19% και τον CAC40 να κλείνει 6,8% χαμηλότερα. Με τη βουτιά των βρετανικών, γαλλικών και γερμανικών blue chip έκαναν φτερά γύρω στα $300 δισ. κεφαλαιοποίησης μέσα σε μια μόνο ημέρα. 

  Η ημέρα ξεκίνησε άσχημα από την Ασία. Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκυο έπεσε 3,86% με τους επενδυτές να μειώνουν την έκθεσή τους σε ρίσκο. Τι φοβίζει τις αγορές; H ανησυχία ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο την οικονομία των ΗΠΑ. Από την αρχή της χρονιάς ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 έχει χάσει 15%, ενώ άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σήμερα 20% χαμηλότερα από την πρόσφατη κορυφή τους, ένδειξη ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά μια διόρθωση αλλά πιθανότατα η αρχή ενός bear market.

  Αρκετές φορές παρόμοιες πτώσεις στα χρηματιστήρια προσελκύουν τους μεγάλους επενδυτές που αρχίζουν τις αγορές μετοχών. Αυτή τη φορά όμως οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό εκτιμά η Morgan Stanley, τουλάχιστον όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και εξηγεί: 

  «Εξακολουθούμε να προτιμούμε μετρητά από μετοχές, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα γυρίσει αρνητικός το 2008 έναντι μέσης πρόβλεψης +11% στην αγορά. Το νέο σκηνικό απαιτεί υπομονή, καθώς θα δούμε ύφεση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με την επιβράδυνση στις ΗΠΑ να μεταδίδεται παγκοσμίως. Μην παρασυρθείτε σε αυτό το bear market ψάχνοντας για μετοχές αξίας. Οι περισσότερες θα αποδειχτούν παγίδες».

  «Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής ο δείκτης MSCI Europe βρίσκεται 15% χαμηλότερα από την κορυφή του Ιουνίου 2007. Ναι, η αγορά έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα όπως και η ψυχολογία, και οι πιθανότητες ενός ράλι με βάση το ιστορικό παρελθόν θεωρούνται υψηλές. Αν βρισκόμαστε σε bull market, τώρα είναι η στιγμή για αγορές για την κούρσα που θα ακολουθήσει. Όμως, αν βρισκόμαστε σε bear market, όπως πιστεύουμε, η όποια δύναμη στην αγορά θα είναι βραχύβια και προσφέρεται για πωλήσεις. Οι αγορές δεν κινούνται σε ευθεία γραμμή. Κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες με τη βοήθεια μιας μεγάλης μείωσης επιτοκίων από τη Fed, μπορεί να υπάρξει ένα short squeeze (πίεση στις θέσεις short). Σας προτείνουμε να πουλήσετε σε αυτή την άνοδο. Ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας θα είναι αρνητικός και αυτό απαιτεί υπομονή. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει τον πάτο ακόμη».  
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ