Στο ραντάρ όλο και περισσότερων οίκων οι ελληνικές τράπεζες – Η Intesa Sanpaolo ξεκινά κάλυψη, οι τιμές-στόχοι

Δευτέρα, 02-Φεβ-2026 16:06

Intesa Sanpaolo

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες οδηγεί άλλον έναν οίκο να ξεκινήσει την κάλυψή τους, την ιταλική Intesa Sanpaolo. Όπως σημειώνει, χάρη στην ισχυρή τους απόδοση και την ισχυρή ανάκαμψη από το 2017, οι ελληνικές τράπεζες πλησιάζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και εισέρχονται τώρα σε μια νέα φάση επιταχυνόμενης ανάπτυξης και απόδοσης κεφαλαίου, παράλληλα με τη διαρκή ενοποίηση της αγοράς. 

Η Intesa εξηγεί πως ξεκινά την κάλυψη ελληνικών τραπεζών με θετικές προοπτικές, λόγω της αύξησης των δανείων/καταθέσεων, των βελτιωμένων συνθηκών χρηματοδότησης, ενός σταθερού περιβάλλοντος επιτοκίων, της βελτίωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων και της αυξανόμενης αμοιβής των μετόχων.

Ειδικότερα, ξεκινά την κάλυψη της Πειραιώς με αξιολόγηση buy και τιμή-στόχο τα 10,6 ευρώ, βασιζόμενη στην υψηλότερη ανάπτυξή της, και στο ισχυρό προφίλ ανταμοιβής μετόχων, καθώς και στη διαφοροποιημένη τοποθέτηση των προϊόντων της, η οποία θα βελτιωθεί με την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

'Οσον αφορά την Eurobank η αξιολόγηση είναι επίσης buy με τιμή-στόχο τα 4,9 ευρώ, καθώς η τράπεζα θα μπορούσε να βελτιώσει την κερδοφορία της ενσωματώνοντας πρόσφατες εξαγορές (Eurobank-Helenic/CNP Assurances και Eurolife) στην Κύπρο, κάτι που θα μπορούσε να της επιτρέψει να αυξήσει την αμοιβή των μετόχων. 

Μια την Alpha Bank η αξιολόγηση είναι buy με τιμή-στόχο τα 4,7 ευρώ, καθώς προσφέρει το δεύτερο υψηλότερο προφίλ ανάπτυξης κερδών να μετοχή και εναταμοιβής μετόχων. "Αποτιμούμε την Alpha σε μεμονωμένη βάση και δεν αναμένουμε ότι η UniCredit θα εξαγοράσει την τράπεζα στο εγγύς μέλλον", σημειώνει. 

Τέλος, με ουδέτερη στάση ξεκινά η Intesa την κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας, μιας τράπεζας κορυφαίας ποιότητας όπως τονίζει, με τιμή-στόχο τα 15,4 ευρώ και προβλέπεις τη μεγαλύτερη δυνατότητα κατανομής κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της στον τομέα των τραπεζοασφαλειών συνεργαζόμενη με μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία, αλλά προσφέρει περιορισμένη ανοδική πορεία, όπως επισημαίνει.



Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο P/E 9,4x για το 2027 και TBV 1,25x, δίνοντας μέσο RoTE 14% για το 2027, σημειώνει η Intesa. Εκτιμά πως υπάρχουν 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ διαθεσίμου κεφαλαίου για διανομές (34% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της αγοράς). Αυτό αντιπροσωπεύει έκπτωση περίπου 15% σε σχέση με τις ιταλικές τράπεζες και περίπου 14% σε σχέση με τις ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες, οι οποίες διαπραγματεύονται με περίπου 11x τα κέρδη του 2027 και με μέσο όρο 1,6-1,9x P/TNAV 2027 που προσφέρει μέσο RoTE 15-17%.

Μετά από ένα ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον (αύξηση του ΑΕΠ, βελτίωση της ανεργίας, απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και πλεόνασμα πρωτογενούς ισοζυγίου), οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού δανεισμού, επισημαίνει ο οίκος. Αυτό συμβαίνει παράλληλα με τη διατηρήσιμη αύξηση των καταθέσεων και των αποταμιεύσεων μετά από μια περίοδο 12-15 ετών απομόχλευσης και εκκαθάρισης των NPE, η οποία συμβάλλει στη μείωση των απαιτήσεων του Πυλώνα 2. Η Intesa προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πιστώσεων 5-7% για την περίοδο 2025-28.

Παράλληλά, υποθέτοντας σταθερό επιτόκιο 2% στην Ευρώπη, προβλέπει μέσο όρο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) περίπου 14% και σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ανά μετοχή (EPS) 9,6% για την περίοδο 2025-2028. "Πιστεύουμε ότι η φάση ενοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι τράπεζες επεκτείνονται στην Κύπρο ως μια φυσική αγορά ανάπτυξης για τραπεζικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες", τονίζει η Intesa.