Επιφυλακτικότητα στην Ασία με φόντο τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Πέμπτη, 25-Σεπ-2025 09:05

Επιφυλακτικότητα στην Ασία με φόντο τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ασιατικές αγορές, την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί εν αναμονή μιας σειράς οικονομικών εκθέσεων των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις προοπτικές της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και την τελική μέτρηση του ΑΕΠ του β' τριμήνου που θα ανακοινωθούν αργότερα την Πέμπτη, ακολουθούμενα από το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), την Παρασκευή.

Οι μετρήσεις αναμένεται να δώσουν σαφέστερα σημάδια για το αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,05% στις 26.506,42 μονάδες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την είσοδο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Chery Automobile στον δείκτη μετά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Chery αυξήθηκαν κατά 11% στα 34,16 δολάρια Χονγκ Κονγκ (4,39 δολάρια) κατά την έναρξη της συνεδρίασης, σε σύγκριση με την τιμή προσφοράς των 30,75 δολαρίων Χονγκ Κονγκ.

Ξεχωριστά, οι μετοχές της Xiaomi σημείωσαν άνοδο 1,85% μετά την παρουσίαση μιας σειράς νέων συσκευών και συσκευών, συμπεριλαμβανομένων smartphone που θα ανταγωνιστούν τη Samsung της Νότιας Κορέας.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,76%.

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε απώλειες 0,2% στις 3.465,04 μονάδες, και ο δείκτης Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης κατρακύλησε 1,24% στις 850.40 μονάδες. Ωστόσο, οι μετοχές του τομέα άμυνας της Νότιας Κορέας συνέχισαν να σημειώνουν άνοδο, με μεγάλες εταιρείες όπως η Korea Aerospace να σημειώνουν άνοδο 0,66% και η Poongsan 4%.

Η εταιρεία διαδικτύου Naver ήταν μία από τις κορυφαίες του Kospi, σημείωσε "άλμα" άνω του 7% μετά την ανακοίνωση της επένδυσής της στην startup υγείας GravityLabs νωρίς την Πέμπτη.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 45.750,14 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 0,33% στις 3.180,97 μονάδες. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,08% στις 8.770,50.

Στην Ιαπωνία, η προσοχή στράφηκε στην δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τον Ιούλιο. 

Τα πρακτικά έδειξαν ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν την εξέταση αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον, υπογραμμίζοντας τις διαφωνίες εντός του διοικητικού συμβουλίου. 

Στην τελευταία συνεδρίασή της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο 0,5%, αλλά έδειξε ότι θα μειώσει τις αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδυτικών εταιρειών ακινήτων. Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαφώνησαν, ζητώντας αύξηση στο 0,75%.

Τα πρακτικά ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας τείνει σιγά-σιγά προς μια πιο επιθετική στάση, ακόμη και αν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν ανησυχητικοί.