Μεικτές τάσεις στην Ασία εν αναμονή Fed και διαδόχου Ισίμπα στην Ιαπωνία
Τρίτη, 09-Σεπ-2025 08:41
Μεικτές τάσεις καταγράφουν την Τρίτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei άγγιξε νωρίτερα νέο ιστορικό υψηλό μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα, για να περάσει αργότερα σε αρνητικό έδαφος.
Πιο ειδικά, ο Nikkei 225 χάνει 0,25%, στις 43.545 μονάδες.
Οι μεταβολές ακολουθούν την παραίτηση του Ισίμπα την Κυριακή, μετά από βαριές ήττες στις εκλογές και αυξανόμενη εσωτερική διαφωνία στο κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα.
Η παραίτηση του Ισίμπα προκάλεσε προσδοκίες ότι ο διάδοχός του μπορεί να ακολουθήσει πιο επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές. Η πολιτική αβεβαιότητα βοήθησε, κατά παράδοξο τρόπο, να ενισχυθούν τα χρηματιστήρια τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα καθυστερήσει περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Η άνοδος αποδόθηκε επίσης σε δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία το αναθεωρημένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ιαπωνίας για το β' τρίμηνο κατέγραψε μεγέθυνση 2,2% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 1%, με ώθηση από τη δυναμική κατανάλωση των νοικοκυριών και τις αυξήσεις αποθεμάτων.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, ξεπερνώντας την αρχική πρόβλεψη για αύξηση 0,3%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει άνοδο 0,58%, ενώ νωρίτερα κέρδιζε έως 1,5%, με τον υπο-δείκτη Hang Seng TECH να ανεβαίνει λόγω της αισιοδοξίας που προκλήθηκε από το ιστορικό υψηλό του Nasdaq.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI καταγράφει επίσης άνοδο 0,98%.
Η μετοχή της Samsung Electronics ενισχύεται κατά 1,2%, ενώ οι μετοχές της SK Hynix κερδίζει 3,2%.
Ο δείκτης Shanghai της Κίνας υποχωρεί 0,75%, ενώ ο Shenzhen καταγράφει πτώση 1,31%.
Από την άλλη, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 χάνει 0,70%, υπό την πίεση των τραπεζικών μετοχών.
Η μετοχή του ομίλου ANZ καταγράφει πτώση 0,70% μετά την ανακοίνωση ότι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας την επόμενη χρονιά και σε αναδιάρθρωση ύψους 560 εκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων.
Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας σημειώνει άνοδο 0,28%.