Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές αφού ξεθύμανε ο ενθουσιασμός για το "δικαστικό μπλόκο" στους δασμούς Τραμπ

Πέμπτη, 29-Μαϊ-2025 19:32

Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές αφού ξεθύμανε ο ενθουσιασμός για το "δικαστικό μπλόκο" στους δασμούς Τραμπ

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, αφού ξεθύμανε ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που επιχειρεί να βάλει "μπλόκο" στους ανταποδοτικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έκρινε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος "υπερέβη την εξουσία του".

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,19% στις 547,88 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,11% στις 8.716,45 μονάδες, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού διαμορφώθηκε επίσης κατά 0,11% χαμηλότερα στις 7.779,72 μονάδες και ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 23.933,23 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,36% στις 39.982,97 μονάδες, και ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,11% στις 14.116,60 μονάδες. 

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άσκησε έφεση στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου ειδικευμένου στο διεθνές εμπόριο που εμποδίζει την εφαρμογή των "ανταποδοτικών" δασμών. Οι δικαστές, προηγουμένως, έδωσαν περιθώριο 10 ημερών στην κυβέρνηση του Τραμπ για να σταματήσει την είσπραξη δασμών.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι η δικαστική απόφαση συνιστά ένα προσωρινό εμπόδιο για την εμπορική ατζέντα του Τραμπ, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να στραφεί σε άλλους φόρους για να αντισταθμίσει τη "ζημιά". 

"Αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει ένα εμπόδιο για τα δασμολογικά σχέδια της κυβέρνησης και αυξάνει την αβεβαιότητα, αλλά μπορεί να μην αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα για τους περισσότερους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ" τόνισε ο οικονομολόγος Alec Phillips. "Προς το παρόν, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα βρει άλλους τρόπους για να επιβάλει δασμούς" επεσήμανε.

Οι παγκόσμιες αγορές υποδέχθηκαν θετικά την είδηση, αν και τόσο οι οικονομολόγοι όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να βρει μια λύση για να ξεπεράσει το μπλόκο. 

"Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και οι καθοδικοί για το ΑΕΠ θα μειωθούν εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί κατά των δασμών που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου περί διεθνών οικονομικών εξουσιών έκτακτης ανάγκης, αλλά θα ήταν απίθανο αυτή η εξέλιξη να σηματοδοτήσει το τέλος του δασμολογικού πολέμου, δεδομένων των διάφορων άλλων οδών μέσω των οποίων η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς", ανέφεραν οικονομολόγοι της Capital Economics σε σημείωμά τους.