Άλμα για τους δείκτες της Wall Street με φόντο την εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας

Δευτέρα, 12-Μαϊ-2025 23:20

Άλμα για τους δείκτες της Wall Street με φόντο την εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας

Σε ράλι επιδόθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει πάνω από 4% καθώς η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας να μειώσουν τους δασμούς που επέβαλαν η μία στην άλλη, αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα αποφύγουν έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. 

Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές στη Γενεύη της Ελβετίας κατέληξαν σε συμφωνία για αποκλιμάκωση των δασμών προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν φέτος στην Κίνα στο 30% από 145% και σε απάντηση το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς του επί των αμερικανικών προϊόντων στο 10% από 125%. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 90 ημέρες. 

Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό. 

Δείκτες - Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow κέρδισε 1.160,72 μονάδες ή 2,81% και έκλεισε στις 42.410,10 μονάδες, ενώ ο ερύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 184,28 μονάδες ή 3,26% στις 5.844,19 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άλμα 779,43 μονάδων ή 4,35% στις 18.708,34 μονάδες.

Ο S&P 500 σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαρτίου, ενώ ο Nasdaq από τα τέλη Φεβρουάριου. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και έξι με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη η Amazon.com με άλμα 15,68 δολ. ή 8,12% και κλείσιμο στα 208,74 δολ. και ακολούθησαν Nike με κέρδη 7,34% στα 62,58 δολ. και Apple με άνοδο 6,31% στα 210,79 δολ. 

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν Coca-Cola (-1,40%), Verizon Communications (-1,40%) και Travelers (-0,63%).  

Η αρχική ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για τους "ανταποδοτικούς δασμούς" σε δεκάδες χώρες στις 2 Απριλίου προκάλεσε μαζικές απώλειες στη Wall Street καθώς οι επενδυτές διέκριναν τον κίνδυνο οι ανεξέλεγκτες εμπορικές εντάσεις να οδηγήσουν σε ύφεση τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. 

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση στις 9 Απριλίου για παύση 90 ημέρων για χώρες εκτός της Κίνας, τα ενθαρρυντικά τριμηνιαία αποτελέσματα και η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα βοήθησαν τους δείκτες να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος. 


Ο δείκτης φόβου της Wall Street, ο δείκτης VIX, ο οποίος σκαρφάλωσε στο υψηλό των 60 μονάδων τον Απρίλιο λόγω των φόβων για τους δασμούς, υποχώρησε σήμερα κάτω από το 20 για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου. 

Στο μεταξύ, η περίοδος των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται σταδιακά με πάνω από το 90% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ήδη γνωστοποιήσει τα τριμηνιαία τους μεγέθη. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο κολοσσός της λιανικής Walmart.