Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2007 08:30

  Που πάνε τα χρηματιστήρια;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Σκουμπούρη

  Σε μια τόσο ιδιόμορφη όσο και δύσκολα αναγνώσιμη συγκυρία, το να εκφέρεις άποψη για τις μετοχές και τα χρηματιστήρια είναι αρκετά ριψοκίνδυνο και εμπεριέχει ισχυρή δόση ρίσκου. Από την άλλη πλευρά, στις δύσκολες συγκυρίες είναι που χρειάζεται θάρρος, τόλμη αλλά και εύστοχες –κατά το δυνατόν– προσεγγίσεις η αγορά, στην προσπάθεια να αντεπεξέλθει και να βγει αλώβητη ή με τις λιγότερες απώλειες από την κρίση. Η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στα χρηματιστήρια σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην οικονομία (πετρέλαιο, δολάριο, χρυσός, subprime) είναι η πλέον πολυσύνθετη και... απαγορευτική σε προβλέψεις που έχει υπάρξει στην ιστορία. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί παράγοντες και καταλύτες δεν ήταν σ’ αυτό τον υπερθετικό βαθμό στο προσκήνιο, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες αντικρουόμενες δυνάμεις που παραδοσιακά επηρεάζουν τις αγορές στο φόρτε τους. Γιατί, πλην των προαναφερθέντων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έως πρότινος οι αγορές έκαναν πάρτι το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και 4,5 χρόνια, ωθούμενες από την τεράστια ρευστότητα που τα κέρδη αυτών των ετών ανατροφοδοτεί, καθώς και από τα ιστορικά deals και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν λάβει χώρα το τρέχον έτος παγκόσμια. Momentum και ρεκόρ επιχειρηματικών συμφωνιών λοιπόν από τη μία στις αγορές και από την άλλη οι πολύ μεγάλοι όσο και όψιμοι σκόπελοι που αίφνης προέκυψαν πανταχόθεν. Για όλα αυτά λοιπόν, ζητήσαμε την άποψη τεσσάρων παραγόντων της αγοράς, με καλή εμπειρία και αξιόλογη πορεία, οπότε έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις τους και οι διαφορετικές προσεγγίσεις τους.


  Νίκος Μάλλιος, υπεύθυνος ανάλυσης της Ν. Σάρρος Χρηματιστηριακή


  Εκρηκτικό μίγμα


  Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περιέλθει σε μια ιδιαίτερη φάση και συγκυρία για τις αγορές, καθώς το εκρηκτικό μίγμα που έχει δημιουργηθεί βάζει σε νέα βάση και νέα δεδομένα όλο το σκηνικό. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι αναπόφευκτο ότι θα επηρεάσει και την οικονομία, δεδομένου ότι είναι σε άμεση συνάρτηση με την κατανάλωση και τον πληθωρισμό. Όλες αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν καταλυτικά αγορές και οικονομίες, δεδομένου ότι αλλάζουν άρδην τα πλάνα κατάρτισης προϋπολογισμών οι οποίοι είχαν βγει με άλλα δεδομένα, όπως επηρεάζουν και τις τιμές των προϊόντων. Στο εκρηκτικό μείγμα συμβάλουν και οι αυξήσεις των τιμών όλων των commodities και δη του χρυσού. Παράλληλα, τα πιστωτικά προβλήματα από τα ενυπόθηκα δάνεια παγκοσμίως είναι εμφανέστατα και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν αγορές και επενδυτές. Σε εγχώριο επίπεδο το καλό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν συμμετοχή στα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι πολύ καλά. Οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας αλλά και της επόμενης είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα δείξουν τι γίνεται, που πάμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου δεν αναμένουμε πολύ σημαντικές ανακοινώσεις εξαγορών ή συγχωνεύσεων, καθώς πάγια αυτή την περίοδο υπάρχουν "μαζέματα" με στόχο την επίτευξη καλύτερων αποτιμήσεων, γενικώς τάση για νοικοκύρεμα και αναδιάταξη. Βεβαίως, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο χρηματιστήριο.


  Σωφρόνης Ιωάννης, αντιπρόεδρος και Χρηματιστηριακός εκπρόσωπος ΔΡΑΞ ΑΧΕΠΕΥ


  “Economy is stupid”


  Πλησιάζοντας 25 χρόνια ενεργό μέλος στο Χ.Α., αυτό που διαπίστωσα είναι ότι κάθε ανοδικός κύκλος έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Θεωρούσαμε ότι στα έδρανα του Πανεπιστημίου θα βρίσκαμε την εφαρμογή στους οικονομικούς κανόνες των χρηματιστηρίων όπου π.χ. υπάρχει άμεση εξάρτηση επιτοκίων-ρευστότητας και διεθνών παραμέτρων (ακίνητα-δολάριο-πετρέλαιο-χρυσός). Έλα ντε υπάρχει; (!) Πρώτη φορά στη μεταβιομηχανική εποχή έρχεται η οικονομική επιστήμη να διαπιστώσει αυτό που είπε ο Clinton: “Economy is stupid”. Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στις καπιταλιστικές οικονομίες ένας κανόνας υπάρχει. CASH is the KING. Μεγάλη ρευστότητα; Άνοδος σε όλα! Ρευστότητα από πού; Εφοπλιστές, πετρελαιάδες, νέοι πλούσιοι από BRIC! Άρα; Δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα. Οι ενδείξεις όμως δείχνουν ότι υπάρχουν προοπτικές για καλύτερα χρηματιστήρια. Όσο αφορά δε το δικό μας: κοιτάμε μόνο έξω. Μα ο Greenspan είπε, ο Bernanke αντέτεινε, οι διεθνείς οίκοι πρότειναν. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Κανείς δε δίνει τη συνταγή για να γίνει πλούσιος κάποιος άλλος. Αντίθετα, οι περισσότεροι θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις όποιες καταστάσεις υπέρ τους ή υπέρ των συμφερόντων τους. Ο καθένας κρίνει με βάση τα δεδομένα, καθώς αν ξέραμε τι είναι καλύτερο δε θα καθόμασταν να γράφουμε απόψεις, αλλά θα εισπράτταμε κέρδη από τις σωστές τοποθετήσεις μας.

  Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ


  Έχει δυνατότητες υπεραπόδοσης το Χ.Α.


  Η εμμονή της αγοράς στα υψηλά 7,5 ετών αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της αισιοδοξίας αλλά και του ειδικού περιεχομένου της ελληνικής αγοράς που μπορεί να την καταστήσει ανταγωνιστικότερη στην προσέλκυση επενδυτών και θεσμικών κεφαλαίων που αναζητούν υψηλή ανάπτυξη σε περιβάλλον ώριμης οικονομίας. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου είναι ικανά να υποστηρίξουν υψηλότερες αποτιμήσεις και σε συνδυασμό με τις προοπτικές της επόμενης χρήσης δημιουργούν προϋποθέσεις υπεραπόδοσης και υποστήριξης του Γενικού Δείκτη. Η υποστήριξη αύτη είναι εμφανής σε ημέρες αδυναμίας των ξένων αγορών όπου η ελληνική αγορά τείνει να κινείται με πιο αμυντικούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά την τελική διακύμανση των δεικτοβαρών τίτλων. Αν και οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ελληνική αγορά έχουν καθολική ισχύ εκτιμούμε ότι η δυνατότητες υπεραπόδοσης έναντι των ξένων αγορών είναι αυξημένες. Η αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του 2008 δημιουργούν ανατιμητικό περιθώριο 10%. Αυτή την φορά όμως στην καταγραφή των υποθέσεων ενός τέτοιου σεναρίου υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με γεωπολιτικές αναταράξεις και πιστωτικές παραμέτρους και ως εκ τούτου η επιλογή μετοχών θα πρέπει να διακατέχεται από πολύ αυστηρά ποιοτικά δεδομένα τα οποία θα έχουν την πρώτη τύχη στις επιλογές των διαχειριστών.


  Αντώνης Χριστοφίδης, Δ/ντης Τμήματος Διαχείρισης Χαρτοφυλακίων της Δυναμική Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ


  Διατήρηση υψηλής ρευστότητας


  Κατά το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια διεθνής πραγματικότητα, όπου ο χρυσός και το πετρέλαιο, αλλά και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κινούνται συνεχώς σε νέα υψηλά, η Fed έχει προβεί σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, ενώ η κρίση στην αγορά χρήματος συνεχίζεται με ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των τιτλοποιημένων commercial papers των τραπεζών, οι υψηλές διαγραφές στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, και οι παραιτήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών. Παράλληλα, σημαντική μείωση ρευστότητας παρατηρείται τόσο στην αγορά προθεσμιακού συναλλάγματος όσο και στις συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων, ενώ οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διάχυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν. Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ έχει πράγματι αρχίσει να επηρεάζει και την πραγματική οικονομία, με υψηλότερο κόστος δανεισμού, και διάθεση αύξησης ρευστών διαθεσίμων για προστασία από το πιστωτικό κίνδύνο. Έτσι, η προσδοκία μείωσης επιτοκίων στο επόμενο διάστημα παραμένει, εκτιμόμενη από 25 έως 50 μονάδες βάσης. Αντίθετα στην ευρωζώνη, οι απόψεις διίστανται μεταξύ αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους, και διατήρησης σταθερών επιτοκίων μέχρι να εμφανισθούν σημάδια βελτίωσης στις ΗΠΑ, ώστε να συνεχισθεί η αντιπληθωριστική πολιτική κατά το 1ο μισό του 2008.


  Σε αντίθεση με τα παραπάνω δεδομένα, οι μετοχικές αξίες έχουν σημειώσει ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις κατά το τελευταίο διάστημα, υποστηριζόμενες από ισχυρή κερδοφορία και στρατηγικές επιχειρηματικές κινήσεις, ωστόσο το χρηματοοικονομικό και μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και οι ανησυχίες, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, θα διατηρηθούν. Ενώ το τετραετές ράλι στις μετοχικές αξίες τροφοδοτήθηκε από τον συνδυασμό βελτιούμενων εταιρικών κερδών και αυξημένης ρευστότητας, η αγορά μετοχών σήμερα παραμένει ευαίσθητη λόγω των πιστωτικών προβλημάτων, της σταδιακής κόπωσης των ρυθμών αύξησης κερδών, και της σημαντικής εξασθένισης της ρευστότητας διεθνώς. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως η διαδικασία αποκόμισης κερδών αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, εκμεταλλευόμενη τη διογκούμενη νευρικότητα στις αγορές.

  Θετικό σημείο στη σημερινή κατάσταση, παραμένει η απόδοση των αναπτυσσόμενων αγορών με κορυφαίες επιλογές τις Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία, οι οποίες σημειώνουν έντονη υπεραπόδοση από τις ανεπτυγμένες αγορές το τελευταίο διάστημα. Οι επενδυτικοί κίνδυνοι ωστόσο έχουν και αυτοί αυξηθεί, τόσο λόγω εξωγενών παραγόντων (εξάρτηση από τη κατανάλωση στις ΗΠΑ, κεφαλαιακές εισροές) όσο και από τα ενδογενή οικονομικά χαρακτηριστικά (έξαρση πληθωρισμού, απαιτητικές αποτιμήσεις). Με αυτά τα δεδομένα, αναρωτιέται κανείς αν διανύουμε περίοδο αυξημένων ευκαιριών ή αυξημένων κινδύνων. Εκτιμώ, πως η σημερινή ρευστή οικονομική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο επιβάλλει τη διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας ως ανάχωμα για μελλοντικές επενδυτικές κινήσεις, ενώ η έξαρση της διακύμανσης προσφέρει ακόμη και δυνατότητες σύντομων κερδοσκοπικών κινήσεων για τμήμα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Οι μετοχικές αξίες, αν και τεχνικώς παραμένουν σε ανοδική τάση, θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή πιθανότητα ωρίμανσης ή ακόμη και διολίσθηση των εταιρικών ρυθμών κερδοφορίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ