Morgan Stanley: "Ανεβάζει" σημαντικά τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Το νέο ράλι που έρχεται και η ελκυστικότητα έναντι των τραπεζών της ΕΕ

Παρασκευή, 07-Μαρ-2025 10:40

Morgan Stanley: "Ανεβάζει" σημαντικά τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Το νέο ράλι που έρχεται και η ελκυστικότητα έναντι των τραπεζών της ΕΕ


Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σε σημαντική αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Morgan Stanley, έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2024, ενώ τοποθετεί την Τράπεζα Πειραιώς ως την κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο λόγω και της πολύ ελκυστικής της αποτίμησης. Σε μέσο όρο εκτιμά πως οι μετοχές τους θα "τρέξουν" κατά 25%, ενώ σε ένα bullish σενάριο το ράλι μπορεί να φτάσει έως και το 50%. Όπως τονίζει οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνότερες από τις τράπεζες της ΕΕ, παρα τη μείωση του discount πρόσφατα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, oι ελληνικές τράπεζες είναι ευαίσθητες στα επιτόκια, αλλά επωφελούνται από μια ισχυρή προοπτική αύξησης των δανείων, με χαμηλή διείσδυση στα έσοδα από προμήθειες διείσδυσης και ένα ομαλοποιούμενο κόστος κινδύνου (COR). Με τις αποτιμήσεις να εξακολουθούν να είναι φθηνές καθώς ο δείκτης P/E για το 2026 διαμορφώνεται στο 6,5x P/E, η M.S. πιστεύει ότι έχουν ακόμη σημαντικό περιθώριο ανόδου και καλών επιδόσεων. 

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρά στην αύξηση των τιμών στόχων κατά 25% σε μέσο όρο και σε αλλαγή των συστάσεων που δίνει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Ειδικότερα, η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς να αυξάνεται στα 6,14 ευρώ από 4,96 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 31% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χ.Α, ενώ η σύσταση αναβαθμίζεται σε overweight από equal-weight. Παράλληλα, η Morgan Stanley θέτει την Τράπεζα Πειραιώς ως κορυφαία επιλογή της από τον κλάδο λόγω αποτίμησης, η οποία παίρνει τη θέση της Eurobank που η αμερικάνικη τράπεζα προτιμούσε πριν. Σε ένα bullish σενάριο, η τιμή στόχος για την Πειραιώς τοποθετείται στα 6,96 ευρώ με άνοδο 48%.

Για την Eurobank, η M.S. υποβαθμίζει τη σύσταση σε equal weight από overweight, ενώ αυξάνει την τιμή στόχο στα 3,18 ευρώ από 2,77 ευρώ πριν, βλέποντας περιθώριο ανόδου 22%. Στο bullish σενάριο, η τιμή στόχος τοποθετείται στα 3,42 ευρώ με άνοδο 31%.

Όσον αφορά την Alpha Bank, παραμένει overweight αυξάνοντας και για αυτήν την τιμή στόχο στα 2,64 ευρώ από 2,11 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 31%. Σε ένα bullish σενάριο, η τιμή στόχος είναι στα 3,03 ευρώ με άνοδο 50%.

Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή στόχο στα 10,66 ευρώ από 9,05 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 15%, διατηρώντας τη σύσταση equal weight. Στο bullish σενάριο, η τιμή στόχος για την ΕΤΕ τοποθετείται στα 12,36 ευρώ με άνοδο 33%.

Η Morgan Stanley σημειώνει πως τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τράπεζων υποδηλώνουν ότι η συμπίεση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων NIM αντισταθμίζεται εξ ολοκλήρου από την αύξηση των δανείων (+7,5-8%), την αύξηση των προμηθειών (+8%) και το χαμηλότερο COR (πάνω από 10 μονάδες βάσης) έως το 2027.

Η τράπεζα αλλάζει την πρόβλεψη της για το επιτόκιο της ΕΚΤ το 2027 στο 1,5% έναντι 1% πριν και παράλληλα μειώνει την εκτίμησή της για το κόστος ιδίων κεφαλαίων κατά 100 μ.β λόγω της καλύτερης προοπτικής ανάπτυξης για την ΕΕ και την περισσότερη εμπιστοσύνη στο κατώτερο όριο των επιτοκίων.

Ενώ οι εκτιμήσεις της είναι συντηρητικές έναντι του guidance (υπόθεση επιτοκίου 2%), με δείκτη P/Ε για το 2026 στο 6,5x και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,8x για ROTE στο 13%, βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών , κατά 25% σε μέσο όρο, με τα payouts να διαμορφώνονται στο 50% 2025-2027. Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley υποδηλώνουν ότι το ~27% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς επιστρέφεται σε μερίσματα.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνότερες από τις τράπεζες της ΕΕ

Η Morgan Stanley πιστεύει ότι η μείωση του discount για τις ελληνικές τράπεζες έναντι των τραπεζών της ΕΕ δικαιολογείται από τα εξής:

1) μια ισχυρή προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ για την Ελλάδα, στο 2,2/1,8% για το 2025-2026 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έναντι 0,8/0,9% για την περιοχή της ΕΕ. 

2) το ισχυρότερο μακροοικονομικό περιβάλλον και η αύξηση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από κεφάλαια της ΕΕ και οι ξένες άμεσε επενδύσεις που οδηγούν σε αύξηση των δανείων κατά ~7,5-8% σε μέσο όρο ετησίως το 2025-2027 έναντι χαμηλής μονοψήφιας αύξησης των δανείων για τις τράπεζες της ΕΕ κατά μέσο όρο. 

3) ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων, η M.S. βλέπει ότι η υψηλότερη αύξηση των δανείων, η υποδιείσδυση εσόδων από προμήθειες και η συνεχιζόμενη διαρθρωτική μείωση των προβλέψεων (με τα επίπεδα NPE να εξομαλύνονται προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ), να υποστηρίζουν τα καθαρά έσοδα. 

4) Η ανάλυσή της δείχνει ότι οι δείκτες απόδοσης ROA του 2025 για τις ελληνικές τράπεζες είναι κατά μέσο όρο πάνω από 1% έναντι κάτω από 1% για τις τράπεζες της ΕΕ. 

5) Το ROTE για τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της  είναι σύμφωνο με τις αντίστοιχες στην ΕΕ το 2025, αλλά χαμηλότερο το 2026 λόγω χαμηλότερης μόχλευσης. 

Τι έχει αλλάξει στις εκτιμήσεις της

Η αμερικάνικη τράπεζα αύξησε την υπόθεσή της για το επιτόκιο της ΕΚΤ για το 2027 κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5% έπειτα από το σχέδιο της Γερμανίας για αμυντικές δαπάνες και υποδομές. Πιστεύει ότι αυτό βελτιώνει τις προοπτικές ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη και μειώνει τον κίνδυνο η ΕΚΤ να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια σημαντικά κάτω από το ουδέτερο επίπεδο. 

Έπειτα από το guidance που έδωσαν οι διοικήσεις των ελληνικών τράπεζων για το 2025-27, αυξάνει την εκτίμησή της για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες και μειώνει τις προβλέπεις της για το κόστος κινδύνου. Για να αντικατοπτρίσει την κυκλική ανάκαμψη στην Ευρώπη, μειώνει τις υποθέσεις κόστους ιδίων κεφαλαίων κατά 100 μονάδες βάσης για τις ελληνικές τράπεζες σε ~12% κατά μέσο όρο, παραμένοντας ~100 μονάδες βάσης πάνω από τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ. Συνδυαστικά, οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή EPS αυξάνονται μεταξύ 1-6% κατά μέσο όρο το 2025-2026 και οι εκτιμήσεις της για το 2027 αυξάνονται κατά ~16% κατά μέσο όρο.