Κέρδη 1,2% ο Nasdaq, έχασε έδαφος ο Dow Jones παρά το άλμα της Nvidia

Δευτέρα, 06-Ιαν-2025 23:10

63543040 3/23

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο βιομηχανικός Dow Jones, αν και βρέθηκε να κερδίζει έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ S&P 500 και Nasdaq κράτησαν μέχρι το τέλος το θετικό πρόσημο με τον τεχνολογικό δείκτη να ξεχωρίζει σήμερα σημειώνοντας άνοδο 1,2%. 

Τα μάκρο, οι δηλώσεις ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Federal Reserve για τα επιτόκια αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ στο εμπόριο συγκέντρωσαν σήμερα την προσοχή των επενδυτών. 

Ειδικότερα, ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε σήμερα δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος και το επιτελείο του εξετάζουν ένα σχέδιο επιβολής δασμών που θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, αλλά θα καλύπτουν μόνο τις κρίσιμες εισαγωγές. 

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην επιβολή δασμών μόνο σε ορισμένους τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για την εθνική ή οικονομική ασφάλεια, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. 

Ο ίδιος ο Τραμπ πάντως λίγο αργότερα διέψευσε το δημοσίευμα με ανάρτηση του στο Truth Social. "Το άρθρο της Washington Post, το οποίο επικαλείται αυτές τις λεγόμενες ανώνυμες πηγές, που δεν υπάρχουν, λανθασμένα αναφέρει ότι θα μετριάσω τη δασμολογική μου πολιτική. Αυτό είναι λάθος. Η Washington Post ξέρει ότι είναι λάθος. Είναι άλλο ένα παράδειγμα των Fake News", αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Από το "μέτωπο" της νομισματικής πολιτικής, το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Lisa Cook δήλωσε σήμερα ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη προσοχή στις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων. 

"Από τον Σεπτέμβριο, η αγορά εργασίας ήταν κάπως πιο ανθεκτική, ενώ ο πληθωρισμός περισσότερο επίμονος απ’ ό,τι είχα υποθέσει εκείνη την περίοδο", ανέφερε η Cook στο πλαίσιο ομιλίας της στο Μισιγκαν. "Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη προσοχή με τις επόμενες μειώσεις". 

"Σε βάθος χρόνου", πρόσθεσε "συνεχίζω να πιστεύω ότι η κατάλληλη προσέγγιση θα είναι να οδηγήσουμε το επιτόκιο μας προς ένα πιο ουδέτερο επίπεδο", πρόσθεσε. Το ουδέτερο επίπεδο είναι αυτό που δεν ενισχύει, αλλά και δεν επιβραδύνει, την οικονομική δραστηριότητα. 

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 25,57 μονάδες ή -0,06% και έκλεισε στις 42.706,56 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 32,91 μονάδες ή 0,55% στις 5.975,38 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 243,30 μονάδες ή 1,24% και σκαρφάλωσε στις 19.864,98 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nvidia με άλμα 4,96 δολ. ή 3,43% και κλείσιμο στα 149,43 δολ. και ακολούθησαν Amazon.com με κέρδη 1,53% στα 227,61 δολ. και η Microsoft με άνοδο 1,06% στα 427,85 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Procter & Gamble (-2,74%), η Honeywell International (-2,11%) και η Nike (-1,79%).

Ο κλάδος της τεχνολογίας ξεχώρισε σήμερα στον απόηχο της ανακοίνωσης της Microsoft ότι σχεδιάζει να επενδύσει 80 δισ. δολ. για την ανάπτυξη νέων κέντρων δεδομένων με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ώθηση στο κλίμα έδωσαν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα της Foxconn για το δ’ τρίμηνο του έτους. 

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έδειξαν ότι οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά υποχώρησαν κατά 0,4% το Νοέμβριο μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Οκτωβρίου κατά 0,5%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για πτώση 0,3%. 

Σε ετήσια βάση οι παραγγελίες ενισχύθηκαν μόλις 0,1% το Νοέμβριο.