Ήπιες μεταβολές στη Wall Street μετά τα χθεσινά ιστορικά ρεκόρ
Πέμπτη, 05-Δεκ-2024 17:00
Οριακές μεταβολές καταγράφει σήμερα η Wall Street στον απόηχο της χθεσινής "πανηγυρικής” συνεδρίασης κατά την οποία και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά. Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν και σήμερα από το μέτωπο του bitcoin, με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 100.000 δολαρίων.
Στο ταμπλό, ο ευρύτερος S&P 500 παρουσιάζεται σχεδόν αμετάβλητος στις 6.083,90 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια ανοδικές τάσεις, της τάξης του 0,05% κινούμενος στις 19.746,82 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί ελαφρώς στις 44.995,81 μονάδες.
Νωρίτερα, το κλίμα ευφορίας συνεχίστηκε λόγω του bitcoin, το οποίο διαπραγματευόταν με άνοδο άνω του 3% ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο των $100.000. Η κίνηση αυτή οδήγησε μετοχές σχετιζόμενες με τα κρυπτονομίσματα, όπως της MicroStrategy και της Robinhood, να αυξηθούν κατά 8% και 6% αντίστοιχα. Το ράλι στα κρυπτονομίσματα έχει στο παρελθόν αποτελέσει καύσιμο για άνοδο του Nasdaq και των τεχνολογικών μετοχών, κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη φορά.
Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν ισχυρά κέρδη, με τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite να καταγράφουν νέα ρεκόρ και τον Dow να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 45.000 μονάδες.
"Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου καθώς προχωράμε προς τον Δεκέμβριο και το νέο έτος", δήλωσε ο Tony Pasquariello, επικεφαλής hedge funds της Goldman Sachs στο CNBC. "Αν έχουμε δίκιο για την ανάπτυξη, αν έχουμε δίκιο για τη Fed, αν έχουμε δίκιο για την τεχνολογία, τα βασικά συστατικά υποδεικνύουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί", συμπλήρωσε.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, μια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας αποκάλυψε ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο. Οι επενδυτές περιμένουν τώρα τα στοιχεία για τις μη γεωργικές θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου, που θα δημοσιευθούν το πρωί της Παρασκευής.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Σύνοδο DealBook των New York Times ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή ώστε η Fed να κινηθεί προσεκτικά με τις μειώσεις επιτοκίων.
"Η αγορά εργασίας είναι καλύτερη και οι καθοδικοί κίνδυνοι φαίνεται να είναι λιγότεροι στην αγορά εργασίας", είπε. "Η ανάπτυξη είναι σίγουρα ισχυρότερη από ό,τι νομίζαμε, και ο πληθωρισμός λίγο υψηλότερος. Έτσι, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί καθώς προσπαθούμε προς το ουδέτερο σημείο".
Τα futures της Fed δείχνουν 78% πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα στη συνεδρίασή της 17ης - 18ης Δεκεμβρίου, υποδηλώνουν ωστόσο σχεδόν 64% πιθανότητα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια τον Ιανουάριο.