Επέστρεψαν οι τεχνολογικές πιέσεις στη Wall - Άντεξε ο Dow Jones την κατρακύλα των Procter & Gamble και Merck

Τρίτη, 30-Ιουλ-2024 23:17

Δεύτερη ημέρα κερδών στην Wall Street ενόψει πληθωρισμού

Με απώλειες σχεδόν 1,3% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο Nasdaq – παρά το ανοδικό ξεκίνημα – καθώς κορυφώνεται η νευρικότητα για τα αποτελέσματα τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Meta και η Amazon, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του μέχρι το τέλος παρά τις βαριές απώλειες που γνώρισαν σήμερα οι Procter & Gamble και Merck. 

Η Microsoft ανοίγει αυτή την εβδομάδα τον χορό των αποτελεσμάτων – αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς – ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι Meta, Apple και Amazon.com με τις δικές τους τριμηνιαίες καταστάσεις. Οι ανακοινώσεις αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συνέχιση του ράλι στην τεχνολογία ή -εφόσον διαψεύσουν τις προσδοκίες- να πυροδοτήσουν ένα νέο sell-off. 

Στο μεταξύ, οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αποφάσεις της Fed αυτή την Τετάρτη εν μέσω γενικευμένης αισιοδοξίας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προαναγγείλει μια μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο. Η πιθανότητα για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έχει φτάσει το 90%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME. 

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Στην περίπτωση που ο διοικητής εμφανιστεί να ανησυχεί για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να διαψευστούν. 

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 203,40 μονάδες ή 0,50% και έκλεισε στις 40.743,33 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 27,10 μονάδες ή -0,50% και διολίσθησε στις 5.436,44 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 222,78 μονάδες ή -1,28% στις 17.147,42 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 21 κινούνται με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Travelers με άλμα 6,49 δολ. ή 3,03% και κλείσιμο στα 220,42 δολ. και ακολούθησαν Goldman Sachs Group με κέρδη 2,63% στα 505,67 δολ. και JPMorgan Chase με άνοδο 2,06% στα 215,19 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Merck (-9,81%) η Procter & Gamble (-4,84%) και η Intel (-2,27%). 

Η Merck αναθεώρησε σήμερα καθοδικά τις προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη, ενώ από την πλευρά της η Procter & Gamble έχασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τις πωλήσεις του δ' τριμήνου. 

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν τον Ιούνιο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σε ένα νέο σημάδι ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να επιβραδύνει. 

Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις υποχώρησαν στις 8,18 εκατ. τον Ιούνιο από 8,23 εκατ. τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η μέτρηση του Μαΐου αναθεωρήθηκε ανοδικά από 8,14 εκατ. αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις ανοιχτές θέσεις στις 8,0 εκατ. 

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώνονται σταθερά μετά το ρεκόρ που σημείωσαν τον Μάρτιο του 2022 στις 12,182 εκατ. εν μέσω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. 

Μια διαφορετική έκθεση έδειξε παράλληλα ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε στις 100,3 μονάδες τον Ιούλιο από την αναθεωρημένη μέτρηση του Ιουνίου, στις 97,8 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 99,5 μονάδες. 

Από την αγορά κατοικίας, οι τιμές στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές ενισχύθηκαν 0,3% τον Μάιο και σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller.

Σε εθνικό επίπεδο οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στέγασης (Federal Housing Finance Agency). Για τους 12 μήνες μέχρι τον Μάιο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,7%, μετά από αύξηση 6,5% τον Απρίλιο. Αυτή είναι η μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Ιούλιο του 2023.