Στο κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Τρίτη, 28-Μαϊ-2024 20:49

Χρηματιστήριο πτώση 19.09.2023

Στο κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη νευρικότητα να ενισχύεται λίγο πριν τις κρίσιμες μετρήσεις για τον πληθωρισμό που θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,6% και έκλεισε στις 519,08 μονάδες. 

Το κλίμα σήμερα επιβάρυναν και οι δηλώσεις του προέδρου της Minneapolis Fed, Neel Kashkari στο CNBC ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένει για σημαντική πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού, πριν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της. 

Οι επενδυτές περιμένουν δύο μετρήσεις του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, την Παρασκευή. 

Ειδικότερα, στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα η οποία αναμένεται να καταλήξει σε μια απόφαση για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς που δίνει πιθανότητα πάνω από 90% με βάση τα στοιχεία του LSEG.

Από την άλλη πλευρά, οι traders δίνουν πιθανότητα 50% η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Fed να γίνει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME. 

Επίσης στο ραντάρ των επενδυτών θα μπει ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ – ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό.  

Στος επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,5% και έκλεισε στις 18.677,87 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,9% στις 8.057,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,8% στις 8.254,18 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,4%.