Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές

Πέμπτη, 18-Απρ-2024 10:33

Τραπεζικές στηρίξεις κόντρα στο profit taking βρίσκει το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη με τις αγορές να αντλούν ώθηση από την απόφαση του Ισραήλ να μην απαντήσει άμεσα στην επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν στο έδαφος του το σαββατοκύριακο, κάτι που έχει βοηθήσει να μην κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η κρίση στη Μέση Ανατολή. 

Ώθηση στο κλίμα δίνουν και οι ενθαρρυντικές δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων, αν και στο κάδρο έχει μπει πλέον και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στη νομισματική χαλάρωση. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνει και η ΕΚΤ θα κινηθεί για τη μείωση των επιτοκίων της αν διαπιστώσει ότι έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, απηχώντας σχόλια που έκανε πρόσφατα η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ

"Αν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενισχύσουν περαιτέρω την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο [του 2%] κατά τρόπο διαρκή, θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής", ανέφερε ο αξιωματούχος σε ομιλία του σήμερα σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνει σήμερα και η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κάτω από τα 87 δολ. το βαρέλι μετα τη χθεσινή του βουτιά σε ποσοστό 3%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 498,52 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται με μικρές απώλειες 0,06% στις 17.760,14 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,2% στις 7.999,92 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει επίσης 0,2% στις 7.860,65 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημειώνει μικρά κέρδη 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,7%.