Οριακά ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τρίτη, 23-Ιαν-2024 10:30
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά την Τρίτη, επεκτείνοντας το θετικό κλίμα που επικράτησε στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με την πλειονότητα των κλάδων να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος. Ο κλάδος της εξορυκτικής βιομηχανίας ηγείται των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,5%, ενώ ο κλάδος των των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας σημειώνει πτώση 0,3%.
Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,04%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά 0,04%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διευρύνει τα κέρδη του κατά 0,10%, ενισχυόμενος για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB όπως και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνουν πτώση κατά 0,19% και 0,43% αντίστοιχα.
Οι εξορυκτικές, όπως η Rio Tinto, η Glencore και η Anglo American, σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1,7% και 2,2%, καθώς οι τιμές των περισσότερων μετάλλων κέρδίζουν έδαφος μετά από δημοσίευμα ότι οι κινεζικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν (278,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για να σταθεροποιήσουν την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο κλάδος της βιομηχανίας σημειώνει άνοδο, με αιχμή την ενίσχυση της Schindler Holdings κατά 2,2% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της ελβετικής εταιρείας κατασκευής ανελκυστήρων από την Jefferies σε "buy" από "hold".
Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Swatch υποχωρεί κατά 3,4%, αφού η μεγαλύτερη ωρολογοποιία στον κόσμο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις της αγοράς για τα αποτελέσματά της το 2023.
Η Βρετανία εμφάνισε μικρότερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 7,77 δισ. λιρών (9,9 δισ. δολαρίων) για τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Μ. Βρετανίας.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο καθαρός δανεισμός του βρετανικού Δημοσίου, εξαιρουμένων των κρατικών τραπεζών, να ανέλθει στα 14 δισ. λίρες.