Citi: Βλέπει νέα άνοδο στις αγορές φέτος και προτιμά Ευρώπη και Αναδυόμενες - Από τις φθηνότερες διεθνώς οι ελληνικές μετοχές

Πέμπτη, 18-Ιαν-2024 16:31

Citigroup: Υπερέβη τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο παρά τη βουτιά κερδοφορίας 36%

της Ελευθερίας Κούρταλη

Περαιτέρω κέρδη για τις παγκόσμιες μετοχές βλέπει η Citigroup φέτος εκτιμώντας πως ο παγκόσμιος δείκτης MSCI θα αυξηθεί κατά 8%, ενώ προβλέπει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της τάξης του 9%, ελαφρώς κάτω από τη συναίνεση σύμφωνα με την οποία η κερδοφορίας των εισηγμένων θα αυξηθεί κατά +11% το 2024.

Οι στόχοι της συνεπάγονται μικρή αλλαγή στους δείκτες αποτίμησης, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν συντηρητικοί σε έναν κύκλο μειώσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, όπως εξηγεί. Παρά το ισχυρό ράλι της ελληνικής αγορά που ξεχώρισε το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi η Ελλάδα έχει από τις πιο φθηνές αποτιμήσεις διεθνώς και σε ένα σύνολο 104 αγορών, "νικώντας" Ευρώπη, ΗΠΑ και Αναδυόμενες.

Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, μια βασική δυναμική των αγορών φέτος θα είναι η διεύρυνση των EPS. Πέρυσι, η αύξηση των κερδών διέφερε ευρέως μεταξύ των περιφερειών, συχνά συγκεντρωμένη σε ορισμένους βασικούς κλάδους, όπως τονίζει η Citi. Φέτος, οι περισσότερες μεγάλες περιφέρειες αναμένεται να δουν αύξηση των EPS, με τους περισσότερους κλάδους να συμβάλλουν θετικά. Πιστεύει ότι αυτό το περιβάλλον θα ευνοήσει τις κυκλικές αγορές και κλάδους, με τις αγορές εκτός των ΗΠΑ να ωφελούνται το περισσότερο. Όπως προσθέτει, η Ευρώπη προεξοφλεί μια πιο απαισιόδοξη πορεία για τα EPS, ενώ η αγορά των ΗΠΑ προεξοφλεί ένα πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα.

Με βάση τα παραπάνω, η Citi ενώ διατηρεί την προτίμησή της για την αγορά της Ευρώπης (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) καθώς και τις αναδυόμενες αγορές, σε παγκόσμιο πλαίσιο.

Σημαντικός καταλύτης για τη θετική πορεία των μετοχών είναι και η μεγάλη στροφή (pivot) πολιτικής που θα πραγματοποιήσουν οι κεντρικές τράπεζες. 

Οι οικονομολόγοι της Citi βλέπουν πως οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν γύρω στα μέσα του έτους, αν και δεν αποκλείεται η έναρξη του κύκλου μείωσης να έρθει νωρίτερα και αν είναι βαθύτερη από ότι αποτιμά η αγορά.

Η ιστορία δείχνει ότι μετά την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων:

(1) οι μετοχές κινούνται συνήθως 10% υψηλότερα στο 12μηνο που ακολουθεί,

(2) οι δείκτες P/E αυξάνονται κατά 10% κατά μέσο όρο,

(3) δεν υπάρχει σαφές μοτίβο στη σχετική απόδοση Ευρώπης έναντι ΗΠΑ ή κυκλικών vs αμυντικών αγορών/κλάδων και μετοχών και

(4) η διασπορά σε επίπεδο κλάδων μειώνεται με όλους τους κλάδους να κινούνται υψηλότερα.

Η ρητορική των κεντρικών τραπεζών ενισχύει την εποικοδομητική της άποψη για την ευρωπαϊκή αγορά το 2024.

Μετά το πρόσφατο ράλι της αγοράς μετοχών, οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι διευρυμένες, και αυτό αφήνει τις αγορές ευάλωτες σε βραχυπρόθεσμη αστάθεια, αν και η διεύρυνση της αύξησης των EPS θα υποστηρίζει τη διεύρυνση της απόδοσης των μετοχών, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi διατηρεί την προτίμησή της για τις αγορές της Ευρώπης (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) και τις αναδυόμενες αγορές, ενώ εφαρμόζει μια κυκλική "κλίση" στο χαρτοφυλάκιό της μέσω overweight θέσεων στου κλάδους της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών., ενώ προσθέτει και λίγη άμυνα μέσω τοποθετήσεων σε μετοχές του κάδου της υγειονομικής περίθαλψης.

Η εικόνα των ελληνικών μετοχών

Η Citi παρουσιάζει παράλληλα και τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες παρά το ισχυρό ράλι και το re-rating που κατέγραψαν το 2023, αλλά και την ανθεκτικότητα που εμφανίζουν φέτος, έχουν από τις φθηνότερες αποτιμήσεις τόσο στην περιοχή της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citi, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται το 2023 να έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 34,3%, έναντι συρρίκνωσης 2,5% για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, αύξηση 1,9% για την αγορά των ΗΠΑ, μόλις 0,9% άνοδο για τις ανεπτυγμένες αγορές γενικότερα, και πτώση 7,6% για τις αναδυόμενες αγορές.  Σε ό,τι αφορά το 2024, η Citi βλέπει πτώση στα EPS των ελληνικών μετοχών, της τάξης του 2%.

Παράλληλα, στα επίπεδα του 4,6% διαμορφώνεται η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η οποία είναι στο 3,5% και 1,4% αντίστοιχα. Στις παγκόσμιες αγορές, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, τοποθετείται στο 2,1%, 2% και 2,9% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο αποτιμήσεων πάντως, η ελληνική αγορά ξεχωρίζει διεθνώς, καθώς συγκαταλέγεται στις φθηνότερες σε όρους P/E ανάμεσα σε συνολικά 104 αγορές. Ειδικότερα, το P/E του 2024 τοποθετείται στο 7,1x. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με P/E 12,9x στην Ευρώπη, 20,2x στις ΗΠΑ, 17,5x στις ανεπτυγμένες αγορές και 11,7x στις αναδυόμενες.

Μάλιστα σε διεθνές επίπεδο μόνο οι αγορές της Ουγγαρίας και της Τουρκίας εμφανίζουν χαμηλότερες αποτιμήσεις. Παράλληλα, και σε όρους λογιστικής P/BV η Ελλάδα εμφανίζει από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις διεθνώς, καθώς ο δείκτης για το 2024 τοποθετείται στο μόλις 1x έναντι 1,9x για την Ευρώπη, 4,4x για τις ΗΠΑ, 3,1x για τις ανεπτυγμένες αγορές και 1,6x για τις αναδυόμενες.