JP Morgan: Τα τρία μεγάλα θέματα των αγορών το 2024 – Γιατί συστήνει προσοχή σε Ευρωζώνη και τράπεζες

Τετάρτη, 06-Δεκ-2023 12:23

JP Morgan: Τα τρία μεγάλα θέματα των αγορών το 2024 – Γιατί συστήνει προσοχή σε Ευρωζώνη και τράπεζες

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Εξετάζοντας τις προοπτικές των μετοχών για το 2024, η JP Morgan βλέπει τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία τους: η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με φέτος, η κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων και η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των εισηγμένων. 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, οι οικονομολόγοι της προβλέπουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2024 σχεδόν σε όλες τις βασικές οικονομίες, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που συνέβη φέτος. Είναι σημαντικό ότι για τρία συνεχόμενα τρίμηνα το επόμενο έτος, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να είναι μεταξύ 0-1%. Αυτή η ταχύτητα επιβράδυνσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο λάθους. Αν και η ύφεση δεν είναι το βασικό σενάριο της JP Morgan, δεν χρειάζονται πολλά, όπως επισημαίνει, για να ανατραπεί η οικονομική δραστηριότητα και να "γυρίσει" σε συρρίκνωση. Είναι σημαντικό, σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο, όταν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι και η τιμολόγηση της αγοράς είχαν την ύφεση ως βασικό σενάριο, τώρα βρίσκονται σε ένα "στρατόπεδο" ήπιας προσγείωσης τώρα.

Ταυτόχρονα, η JP Morgan επαναλαμβάνει τη σύσταση που είχε κάνει τον Οκτώβριο, ότι οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να κορυφωθούν και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να τηρήσουν long θέσεις στα ομόλογα μεγάλης διάρκειας. Καθώς αυτή η σύσταση έχει αρχίσει και υλοποιείται, αυτό είναι θετικό για τις αγορές μετοχών, αλλά αυτό μπορεί να μην διατηρηθεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του επόμενου έτους, όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Τρίτον, και σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων, η JP Morgan επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη για το 2024 πρόκειται να κινηθούν προς τα κάτω. Πιστεύει ότι η ισχύς των τιμών μειώνεται, τα περιθώρια κέρδους κινδυνεύουν και η επιβράδυνση της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών αναμένεται να συνεχιστεί.

Η αμερικανική τράπεζα βλέπει τους ακόλουθους παράγοντες που θα επηρεάσουν την κερδοφορία των εταιρειών και άρα τα κέρδη ανά μετοχή (EPS):

1) Η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πολιτικής θα είναι δύσκολη το 2024. Η καταναλωτική δραστηριότητα ήταν ανθεκτική μέχρι στιγμής, αλλά η μεταποίηση παραμένει υπό πίεση - ο ISM της μεταποίησης στις ΗΠΑ είναι κάτω από το επίπεδο του 50 εδώ και ένα χρόνο, και ακόμη και οι PMI των υπηρεσιών έχουν αρχίσει να μειώνονται. Η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνεχίζει να συρρικνώνεται. Οι τράπεζες αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού και το κόστος χρηματοδότησης συνεχίζει να αυξάνεται. Οι αγορές εργασίας αποτελούν δείκτες με χρονική υστέρηση και θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν απότομα – η συνεχιζόμενη ισχύς τους αυτό το έτος δεν σημαίνει πολλά για τους επόμενους 6-12 μήνες. Οι συνιστώσες της απασχόλησης των δεικτών PMI εξασθενούν. 

2) Η Fed είναι πιθανό να τελειώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά πρόκειται να παραμείνουν "υψηλότερα για περισσότερο διάστημα", έως ότου η πιθανή αδυναμία της αγοράς ή της κατανάλωσης, την αναγκάσει να το ξανασκεφτεί κατά την άποψη της JPM. Η καμπύλη απόδοσης παραμένει έντονα ανεστραμμένη, κάτι που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, που είναι ιστορικά ένα δυσοίωνο σημάδι. Μάλιστα ποτέ δεν έδωσε λάθος σήμα για την οικονομία, απλά υλοποιείται με χρονική καθυστέρηση συνήθως 12-18 μηνών.

3) Τα περιθώρια κέρδους μειώνονται -η εταιρική τιμολογιακή δύναμη είναι πιθανό να εξασθενήσει από εδώ και στο εξής, καθώς τα αποθέματα αυξάνονται και η λειτουργική μόχλευση πρόκειται να γίνει αρνητική, μαζί με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Οι προβλέψεις για τα EPS του S&P 500 το 2024, που βλέπουν επιτάχυνση της ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή κατά 11%, κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

4) Στο 19x, το P/E των μετοχών ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται, ειδικά έναντι των πραγματικών αποδόσεων. Η διαφορά μεταξύ της μερισματικής απόδοσης και της απόδοσης των κρατικών ομολόγων δεν είναι υποστηρικτική στις περισσότερες περιοχές, αλλά οι διεθνείς μετοχές συνεχίζουν να εμφανίζονται πιο ελκυστικές από τις ΗΠΑ.

5) Τέλος, παρά τη συνήθως ευνοϊκή εποχικότητα της περιόδου του Δεκεμβρίου/Ιανουαρίου, τα τρέχοντα τεχνικά στοιχεία φαίνονται κάθε άλλο παρά ελκυστικά, με τον τεχνικό δείκτη RSI του S&P 500 να βρίσκεται επί του παρόντος σε υπεραγορασμένο έδαφος. Η κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων είναι μια βραχυπρόθεσμη βοήθεια, αλλά αυτό μπορεί να μην οδηγήσει σε διαρκή ανάκαμψη της αγοράς μετοχών, τονίζει η JP Morgan.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα τηρεί underweight στάση για τις μετοχές της Ευρωζώνης το 2024, είναι ουδέτερη για τις ΗΠΑ και τις Αναδυόμενες Αγορές και Overweight στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας. 

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη αναφέρει ότι η αγορά φαίνεται φθηνή ωστόσο είναι ένα κυκλικό trade και μάλλον θα δυσκολευτεί να υπεραποδώσει σε περίπτωση υποβάθμισης των EPS. H JPM πήρε τα κέρδη της από την Ευρωζώνη στις αρχές Μαΐου, μετά από το ράλι άνω του 30%, μεταφέροντάς την σε underweight και αποτιμώντας την ανατροπή στους δείκτες PMI.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, είναι bullish για την ενέργεια, τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τις τηλεπικοινωνίες και την υγειονομική περίθαλψη. Για την τεχνολογία είναι ουδέτερη, όπως και στα ορυκτά και τις ασφάλειες, ενώ είναι bearish στις κυκλικές μετοχές, την αυτοκινητοβιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, τα χημικά και τις αεροπορικές εταιρείες, ενώ πρόσφατα άνοιξε underweight θέσεις στις τράπεζες, τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τους ημιαγωγούς. 

Από τις τράπεζες επισημαίνει πως είναι ιδιαίτερα αρνητική για αυτές της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αναφέρει η JPM, συγκαταλέγονται στους κλάδους με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, βασιζόμενες στις ήδη ισχυρές αποδόσεις του κλάδου από το 4ο τρίμηνο του 2020. Το πλεονέκτημα των υψηλότερων επιτοκίων είναι πλέον πίσω μας και τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) των τραπεζών είναι πιθανό να κορυφωθούν, καθώς τα beta των καταθέσεων αυξάνονται, η καμπύλη Euribor πέφτει και ο κίνδυνος από νέους τραπεζικούς φόρους αυξάνεται. Επιπλέον, οι τράπεζες εμφανίζουν την υψηλότερη ευαισθησία στην κατεύθυνση των αποδόσεων των ομολόγων, από όλους τους τομείς. Αν κινηθούν χαμηλότερα, όπως αναμένεται, αυτό θα είναι πρόβλημα για τον κλάδο. Ομοίως, οι τράπεζες είναι απίθανο να έχουν καλές επιδόσεις εάν οι PMI εξασθενίσουν.