Απώλειες για το φυσικό αέριο μετά το ράλι των τελευταίων ημερών
Τετάρτη, 11-Οκτ-2023 11:47
Σε αρνητικό έδαφος κινείται σήμερα το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, έπειτα από το ράλι των τελευταίων ημερών, με τους traders να αναμένουν ξεκάθαρα νέα από τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ της Chevron και των εργαζομένων της σε μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία.
Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει πτώση 3,9% στα 47,48 ευρώ η μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο σχεδόν 40% στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ νωρίτερα "άγγιξε" για λίγο τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.
Οι τιμές σημείωσαν σημαντικά κέρδη αυτή την εβδομάδα εν μέσω της αυξημένης ανησυχίας για τις προμήθειες, εν μέσω αναμονής για την περίοδο θέρμανσης, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν τις επόμενες ημέρες.
Ενώ οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες και θα παρέχουν "μαξιλάρι ασφαλείας" απέναντι σε πιθανά προβλήματα προμήθειας, η Ευρώπη χρειάζεται συνεχείς παραδόσεις για να ικανοποιηθεί η ζήτηση, μετά τον περιορισμό των ρωσικών ροών.
Οι αγορές φυσικού αερίου ήταν ήδη σε ανοδική πορεία αφού οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύουν να επαναλάβουν τις απεργίες εκτός αν επιτευχθεί συμφωνία για τους μισθούς και τους όρους εργασίας με τη Chevron.
Στο μεταξύ, οι προοπτικές εφοδιασμού παραμένουν δυσοίωνες μετά την εντολή του Ισραήλ να κλείσει ένα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ του στρατού της χώρας και της Χαμάς. Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές LNG από την Αίγυπτο, καθώς το βορειοαφρικανικό κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μείωση των αποστολών από το Ισραήλ.
Παράλληλα, η αγορά βρίσκεται σε συναγερμό μετά τον εντοπισμό διαρροής σε υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι προήλθε από σκόπιμη ενέργεια.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι 5 και 6 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αντίστοιχα, το Σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την Maxar Technologies.
Σημειώνεται επίσης ότι το Κατάρ κατέληξε σε συμφωνία για πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γαλλία για 27 χρόνια, σε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες προμήθειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η QatarEnergy θα παραδίδει έως και 3,5 εκατ. τόνους LNG ετησίως στην TotalEnergies στο πλαίσιο δύο μακροπρόθεσμων συμφωνιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ενεργειακός κολοσσός του Κατάρ.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες προμήθειας, γεγονός που αναδεικνύει την εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.