Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Σεπ-2023 23:33

  Σε χαμηλό εξαμήνου το ευρώ, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι η ΕΚΤ "τελείωσε" τις αυξήσεις επιτοκίων

  Σε χαμηλό εξαμήνου το ευρώ, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι η ΕΚΤ "τελείωσε" τις αυξήσεις επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του σε περισσότερους από πέντε μήνες έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, επεκτείνοντας τη διολίσθηση που ξεκίνησε το απόγευμα, μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την οποία οι traders συμπεραίνουν ότι ήταν πιθανότατα η τελευταία της.

  Το κοινό νόμισμα, το οποίο έπεσε κάτω από 1,066 δολάρια μέσα σε λίγα λεπτά από την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, συνέχισε να υποχωρεί μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, υποχωρώντας έως και 0,9% στα 1,0632 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου. Το ευρώ αποδυναμώθηκε έναντι όλων των ομολόγων του νομισμάτων των ανεπτυγμένων οικονομιών.

  Το ευρώ θα πλησιάσει στο εύρος των 1,05 δολ. τις επόμενες εβδομάδες με βάση την οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ, δήλωσε ο Bipan Rai, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος της CIBC στο Τορόντο. Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) εξετάζει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά την απόφαση της Πέμπτης, δήλωσε ότι λογικά αυτή θα αποδειχθεί "επαρκής" έναντι του πληθωρισμού, καθώς η ανάπτυξη παραμένει "αργή και υποτονική".

  "Υπάρχουν αρκετά από τα δεδομένα των ΗΠΑ που υποδηλώνουν ότι η πραγματική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι κάπως ανθεκτική στα τρέχοντα επιτόκια", είπε ο Rai.

  Με την πτώση της Πέμπτης, το ευρώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% από το υψηλό του για το 2023, που κατεγράφη τον Ιούλιο. Εκτός από τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ, οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων που διαβρώνουν τους όρους εμπορίου της Ευρώπης και λειτουργούν ενάντια στο κοινό νόμισμα.

  "Υπάρχει περισσότερη ζήτηση για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία έναντι των ευρωπαϊκών", ωστόσο το νόμισμα δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί σε αυτό, δήλωσε ο Brad Bechtel, παγκόσμιος επικεφαλής συναλλάγματος της Jefferies LLC στη Νέα Υόρκη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ