Υπό πίεση το δολάριο - Παραμένει σε χαμηλό ενός και πλέον έτους έναντι ευρώ, στερλίνας

Τρίτη, 18-Ιουλ-2023 12:22

144846432

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι έξι διεθνώς ανταγωνιστικών του νομισμάτων παρέμενε κάτω των 100 μονάδων την Τρίτη, αφότου απώλεσε άνω του 2% την περασμένη εβδομάδα και βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και 15 μήνες.

Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (τιμές καταναλωτή και τιμές παραγωγού) που ανακοινώθηκαν για τον Ιούνιο την περασμένη εβδομάδα έχουν εντείνει τις ελπίδες ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα δώσει σύντομα τέλος στον πρόσφατο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ακόμη κι έτσι, η Fed θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης μέσα στον Ιούλιο, με τους traders να μειώνουν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αυξήσεις μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς, αυξάνονται εξάλλου και οι πιθανότητες η αμερικανική κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέσα στο 2024. Έρευνα έδειξε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε υψηλό δύο ετών τον Ιούλιο, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένονται στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και την αγορά κατοικίας στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ταυτόχρονα αναμένεται σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου.

Το δολάριο, έτσι, παραμένει σε χαμηλό ενός και πλέον έτους έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας (στερλίνας), ενώ ανακτά μέρος προηγούμενων απωλειών του έναντι των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, αλλά και έναντι του ιαπωνικού γεν. Συγκριμένα, κινείται στα 1,2141 δολ. ανά ευρώ και στα 1,3093 δολ. ανά στερλίνα.