Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουν-2023 23:20

  Wall: Κερδοφόρο σερί 7 εβδομάδων για τον Nasdaq

  wall street trader
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριοι δείκτες της Wall, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί πριν τις κρίσιμες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που θα πάρει η Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα. 

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow σημείωσε άνοδο 0,13% στις 33.876,78 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 0,11% στις 4.298,86 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κατέγραψε μικρά κέρδη 0,16% στις 13.259,14 μονάδες.

  Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,3%, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,4% παραμένοντας σε θετικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα στο μεγαλύτερο κερδοφόρο σερί αντίστοιχης περιόδου από τον Αύγουστο. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,2%, και κατέγραψε κέρδη για έβδομη διαδοχική εβδομάδα, στο μεγαλύτερο σερί σε βάση 5νθημέρου από τον Νοέμβριο του 2019. 

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η Salesforce με άλμα της τάξης του 2,75%, ενώ στον πυθμένα η Dow Inc με πτώση 1,99%.

  Οι τίτλοι της Tesla και General Motors πρόσθεσαν 4,06% και 1,09% αντίστοιχα, αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων της GM θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ταχείας φόρτισης της Tesla στη Βόρεια Αμερική από το επόμενο έτος.

  Σημειώνεται πως ο S&P 500 βγήκε από τη bear market την Πέμπτη, κλείνοντας 20% πάνω από το χαμηλό του Οκτωβρίου. Αν και η Wall Street πανηγύρισε για το ορόσημο αυτό, ορισμένοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

  "Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην υποθέσουν ότι η πρόσφατη άνοδος των μετοχών σημαίνει και μεγάλη δυναμική", τόνισε η Solita Marcelli, επικεφαλής επενδύσεων για την Αμερική, στην UBS Global Wealth Management, σε σημείωμά της την Παρασκευή. "Μέχρι οι αγορές να φθάσουν σε νέο ιστορικό υψηλό, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν έχουμε αφήσει πίσω το κατώτατο όριο της bear market".

  "Ακόμα κι αν ο S&P 500 έχει ενισχυθεί λίγο πάνω από 20% σε σύγκριση με το χαμηλό του Οκτωβρίου 2022, αυτό δεν σημαίνει ότι η bear market έχει τελειώσει σίγουρα", σημείωσε ο James Demmert, CIO της Main Street Research, μέσω e-mail. "Οι bear markets του 2000 και του 2008 είχαν και οι δύο ράλι άνω του 20%, τα οποία δεν σήμαναν το τέλος της bear market, καθώς η αγορά παρουσίασε περαιτέρω πτώση μετά από αυτά τα ράλι".

  Πλέον οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις αποφάσεις της για τα επιτόκια. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η Federal Reserve θα κάνει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά τους τελευταίους 15 μήνες, και θα αφήσει την πολιτική της αμετάβλητη μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά τον επίμονο πληθωρισμό και την ανθεκτική οικονομία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Σύμφωνα με δημοσκόπηση των αναλυτών στο Bloomberg, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια της στην επόμενη συνεδρίαση στις 13 και 14 Ιουνίου, στο 5% με 5,25%, ενώ οι αξιωματούχοι θα είναι πιο δύσκολο να αποφασίσουν την επόμενη τους κίνηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου. 

  Κρίσιμο ρόλο στην απόφαση της Fed θα παίξουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη Τρίτη στις ΗΠΑ, λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street, για τον πληθωρισμό.

  Σημειώνεται ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της, όταν σε ομιλία του τον προηγούμενο μήνα ανέφερε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να περιμένει για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων στην οικονομία, αλλά και η επίδραση των τελευταίων τραπεζικών κλυδωνισμών στη διαθεσιμότητα πιστώσεων.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ