Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 17:33

  Βρήκε στηρίξεις και άντεξε η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Βρήκε στηρίξεις και άντεξε η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε επιλεγμένους τίτλους στηρίχθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και με αρκετή δυσκολία, κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, με βασικούς πρωταγωνιστές την Alpha Bank και τον τζίρο της.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 1.250,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.257,18 μονάδων (+1%) και 1.243,69 μονάδων (-0,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 180,53 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 61,83 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,71 εκατ. τεμάχια αξίας 17,46 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 3.044,71 μονάδες, ενώ στο +1,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.850,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,01% στις 1.020,13 μον.

  Συνωστισμός σε επιλεγμένους τίτλους

  Η αίσθηση που άφησε σήμερα η συνεδρίαση είναι ότι αρκετά χαρτοφυλάκια πήραν μέρος των κερδών τους, η επίδραση των κινήσεων τους όμως εξαλείφθηκε από την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου και ειδικά της Alpha Bank. Σε μία εντυπωσιακή πορεία, τα κέρδη της Alpha Bank, αν και μεγάλα, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα της προσοχής, όταν πολλοί συμμετέχοντες αντίκρισαν το μεγάλο όγκο που έκανε η μετοχή (34,6 εκατ. όγκο, 53,5 εκατ.  ευρώ τζίρο) την ημέρα που η διοίκηση επικοινώνησε τους στόχους της τράπεζας για το επόμενο διάστημα.

  Και οι επιδόσεις αυτές, οδήγησαν και τον τραπεζικό δείκτη να διασπάσει με αποφασιστικότητα ανοδικά τις 1.000 μονάδες, οι οποίες είχαν ταλαιπωρήσει τον κλαδικό τις προηγούμενες ημέρες. Πλέον και για τον γενικό δείκτη πάντως ο δρόμος προς το επόμενο επίπεδο, τις 1.270-1.280 μονάδες είναι ανοιχτός, ειδικά καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα μαρτυρά νέες θέσεις στα τρέχοντα επίπεδα.

  Έτσι, όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα οι front runners της επενδυτικής βαθμίδας δεν έχουν τελειώσει τις τοποθετήσεις τους, δίνοντας ώθηση σε αρκετούς τίτλους που είτε μετρούν πολυετή υψηλά, είτε ακόμη και ιστορικά. Και αυτό παρατηρείται σε αγορές έντονα ανοδικές, που πολλοί συμμετέχοντες δεν θέλουν να μείνουν εκτός ταμπλό, παρά το γεγονός ότι "γράφουν" σημαντικές αποδόσεις στις θέσεις τους.

  Άλλωστε, ούτε σήμερα έλειψαν οι ξένοι που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με τη σκυτάλη να την παίρνει η JP Morgan, αναφέροντας ότι μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, οδηγώντας έτσι στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τις DBRS, S&P και Fitch το τρέχον έτος. Άλλωστε, η JP Morgan ανέβασε και την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 2,4% από 1% πριν.

  Στο ταμπλό

  Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 4,82% και η Alpha Bank με 3,96%, ενώ Σαράντης και ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκαν κατά 2,70% και 2,58% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, ΕΛΧΑ και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΤΕ και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, η Quest έχασε 2,67%, με τις Autohellas, Motor Oil και Jumbo να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Aegean, ΟΛΠ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Ο ΟΠΑΠ έκλεισε αμετάβλητος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ