Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 13:45

  Χρηματιστήριο: Διατηρεί το θετικό πρόσημο παρά το επιλεκτικό profit taking

  Χρηματιστήριο: Διατηρεί το θετικό πρόσημο παρά το επιλεκτικό profit taking
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:54

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αυξάνουν τις πιέσεις τους αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές, οι οποίοι πλέον διευρύνουν το πεδίο των εντολών τους, με στόχο να κατοχυρώσουν μέρος των ισχυρών κερδών που γράφουν τις τελευταίες ημέρες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,14% στις 1.246,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 127,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.036,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,67% στις 1.016,80 μονάδες.

  Επιλεκτικό profit taking

  Αν και το ΧΑ παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα, σήμερα παρατηρούνται και επιλεκτικές ρευστοποιήσεις που δίνουν επιπλέον ρευστότητα και καύσιμα σε μια αγορά που προσπαθεί να ξεπεράσει τα υψηλά 9ετίας και να κινηθεί πλέον με αποφασιστικότητα πάνω και από τις 1.250 μονάδες. Οι στηρίξεις που δέχεται από τον τραπεζικό κλάδο είναι ισχυρές, με την Alpha Bank μάλιστα να έχει διακινήσει περίπου το 40% του ήδη εντυπωσιακού τζίρου.

  Όπως όλα δείχνουν όμως οι front runners της επενδυτικής βαθμίδας δεν έχουν τελειώσει τις τοποθετήσεις τους, δίνοντας ώθηση σε αρκετούς τίτλους που είτε μετρούν πολυετή υψηλά, είτε ακόμη και ιστορικά. Και αυτό παρατηρείται σε αγορές έντονα ανοδικές, που πολλοί συμμετέχοντες δεν θέλουν να μείνουν εκτός ταμπλό, παρά το γεγονός ότι "γράφουν" σημαντικές αποδόσεις στις θέσεις τους.

  Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η αγορά θα πρέπει να είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα άμα την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δεδομένου ότι το έτος της απώλειάς της, το 2010, ο Γενικός Δείκτης κινείτο μεταξύ 1.700 – 2.000 μονάδων. Βέβαια, η σύγκριση πάσχει από πολλά μεθοδολογικά λάθη, καθώς πριν από 14 χρόνια ο χρηματιστηριακός χάρτης ήταν τελείως διαφορετικός από ό,τι σήμερα και η χώρα στο μεταξύ βίωσε ένα πρωτοφανές επενδυτικό κενό που άλλαξε πολλά δεδομένα στις προοπτικές των εισηγμένων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έχει περιορίσει στο +3,82%, με τη Eurobank και την Εθνική να είναι στο +1,37% και +1,26% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Τιτάν.

  Στον αντίποδα, η Quest χάνει 2,20% με τις Autohellas, Motor Oil και Jumbo να κινούνται με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Λάμδα και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ