Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουν-2023 16:35

  Απώλειες στη Wall - Κοντά σε έξοδο από την bear market ο S&P 500

  63543040 3/23
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:06

  Με απώλειες ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street στον απόηχο ενός ράλι την Παρασκευή που ώθησε τον S&P 500 στο να καταγράψει την καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο και στο να τερματίσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο.

  Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 0,51% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χάνει 0,25%.

  Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,31%. Νωρίτερα προσπαθούσε να εδραιωθεί, έχοντας δεχτεί πιέσεις σε πρόσφατες συνεδριάσεις μεταξύ των φόβων για χρεοκοπία των ΗΠΑ και των ελπίδων ότι η αγορά εργασίας δείχνει μια οικονομία που μπορεί να αποφύγει μια απότομη επιβράδυνση εν μέσω της μάχης που δίνει η Fed με τον πληθωρισμό. Ο δείκτης προσπαθούσε να ξεπεράσει τις 4.292,44 μονάδες, πράγμα που θα σηματοδοτούσε άνοδο άνω του 20% από το χαμηλό του Οκτωβρίου, κάτι που θα έφερνε τον δείκτη σε θέση να πληροί τα ευρέως χρησιμοποιούμενα κριτήρια για έξοδο από την bear market.

  Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα φάνηκε να έχει μικρό αντίκτυπο στο ευρύτερο κλίμα της αγοράς.

  Την Παρασκευή, οι μετοχές έκαναν ράλι στο κλείσιμο της εβδομάδας μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας για τον μήνα Μάιο. Η έκθεση έδειξε ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι εκπληκτικά ισχυρή παρά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve το περασμένο έτος. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 2,12% ή 701,19 μονάδες στις 33.762 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,07% ή 139 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 13.240 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,45% ή 61,35 μονάδες και έκλεισε στις 4.282 μονάδες. 

  Οι διαπραγματευτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed- εκτιμούν με πιθανότητα 20,7% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της 13-14 Ιουνίου, σύμφωνα με το CME FedWatch.

  "Παρά τον αυξανόμενο αριθμό των απαραίτητων δεικτών που υποδεικνύουν ότι η ύφεση θα έρθει σύντομα, η συνεχιζόμενη ισχύς στην αγορά εργασίας και τα πεισματικά επίπεδα προσωπικής κατανάλωσης ωθούν την έναρξη αυτής ακόμα αργότερα", δήλωσε ο Mace McCain, επικεφαλής επενδύσεων στην Frost Investment Advisors. "Δεν πιστεύουμε ότι η οικονομία μπορεί να πέσει σε ύφεση έως ότου η απασχόληση εξασθενήσει υλικά", πρόσθεσε. "Το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί με κάθε μείωση των ανοιγμάτων θέσεων εργασίας πίσω στη δεκαετία του 1950, αλλά [δεν] έχει ακόμη συμβεί αυτός ο κύκλος. Αυτή η τάση θα μπορούσε να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ύφεση".

  Σίγουρα, οι ανησυχίες των επενδυτών εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με ένα ράλι στο χρηματιστήριο για το 2023, που οδήγησε μόνο μια χούφτα μετοχές τεχνολογίας να σέρνουν την υπόλοιπη αγορά, και σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει ενδιάμεση διόρθωση εάν δεν υπάρξει βελτίωση.

  "Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το εύρος μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται, κάτι που θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε αυτό που ήταν ένα πολύ στενό ράλι", δήλωσε στο CNBC ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της BMO. "Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα είναι επίσης ενθαρρυντικές και οι επαναλαμβανόμενες ενδείξεις ισχύος στην αγορά εργασίας μειώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα για τον κίνδυνο", πρόσθεσε.

  "Αυτό που κάνει η αγορά… Νομίζω ότι είναι κατάλληλο, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη και το μεγάλο ζήτημα είναι η Fed", δήλωσε ο Mohamed El-Erian στο "Squawk Box" του CNBC τη Δευτέρα.

  Ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε μετά βίας τον Μάιο καθώς οι νέες παραγγελίες επιβραδύνθηκαν, ωθώντας ένα μέτρο των τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τις εισροές σε χαμηλό τριετίας, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού της Federal Reserve. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο μη μεταποιητικός PMI μειώθηκε στο 50,3 τον περασμένο μήνα από 51,9 τον Απρίλιο. Ο δείκτης τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών για εισροές μειώθηκε στο 56,2, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, από 59,6 τον Απρίλιο.

  Οι νέες παραγγελίες για προϊόντα αμερικανικής παραγωγής αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα τον Απρίλιο, ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αμυντικές δαπάνες, αλλά η συνολική μεταποιητική βιομηχανία συνέχισε να δυσκολεύεται υπό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων. Οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 0,4% μετά από άνοδο 0,6% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου τη Δευτέρα. Ο κλάδος, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 11,3% της οικονομίας, παρασύρεται από την ταχύτερη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve από τη δεκαετία του 1980.

  Στις επιμέρους μετοχές, αυτές τις Apple σημειώνουν κέρδη τη Δευτέρα κοντά σε υψηλό ρεκόρ ενόψει του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου Προγραμματιστών του κατασκευαστή iPhone, όπου αναμένεται να αποκαλύψει ένα πολυαναμενόμενο ακουστικό εικονικής πραγματικότητας. Η μετοχή έκανε άλμα 1,5% στα 183,62 δολάρια ανά μετοχή.

  Οι μετοχές της Palo Alto κερδίζουν άνω του 5,3% αφότου η εταιρεία κυβερνοασφάλειας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντικατέστησε την Dish Network στον δείκτη S&P 500.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ