Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουν-2023 17:35

  Χρηματιστήριο: Διακόπηκε το σερί των τεσσάρων θετικών εβδομάδων

  χρηματιστηριο πτωση γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Την πρώτη πτωτική εβδομάδα, μετά από πέντε ανοδικές έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η σημερινή άνοδος δεν ήταν αρκετή να αντισταθμίσει την τριήμερη διόρθωση που ήρθε μετά από μια εντυπωσιακή μετεκλογική άνοδο.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 1.217,86 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.219,39 μονάδων ( +0,86%) και 1.210,92 μονάδων ( +0,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,43  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,72 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,85 εκατ. τεμάχια αξίας 9,85 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 2.953,60 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.814,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 963,09 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 0,79%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,86%.

  Διάλειμμα για ανάσες

  Με μια μάλλον αναμενόμενη και πολύ ήπια διόρθωση διακόπηκε το σερί των τεσσάρων θετικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων, ανέφερε ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το ράλι της αγοράς μέχρι στιγμής είναι συναρπαστικό, έχει εναλλαγές πρωταγωνιστών, αυξημένο τζίρο και διάχυση σε όλο το εύρος της αγοράς. Πλέον τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη αντικρίζουν τις κορυφές του 2014 ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων η αγορά φλερτάρει με επίπεδα 2009.

  Αυτό σημαίνει ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει την άνεση κινήσεων τόσο από την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης όσο και από τον απεγκλωβισμό μακροχρόνιων τοποθετήσεων. Στην αύξηση της ανοδικής δυναμικής της εγχώριας αγοράς εκτός από την προοπτική μιας νέας τετραετίας με βασικό κορμό την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει συμβάλει και η εικόνα των πρώτων αποτελεσμάτων των τριμήνων των εισηγμένων που αν μη τι άλλο ικανοποιεί ποιητικότερα και ποιο αυστηρά ως προς τις επενδυτικές τους επιλογές κεφάλαια.

  Από πλευράς προσδοκιών εκτός από τις φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και την επενδυτική βαθμίδα η αυτοπεποίθηση της αγοράς έχει τονωθεί και από το ενδεχόμενο νέων και σοβαρών εισαγωγών που φαίνεται ότι βρίσκουν τον δρόμο προς την αγορά.

   Η εμβληματική εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εταιρίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην κατά τα άλλα διψασμένη για νέες ιδέες Λ. Αθηνών αλλά μια κίνηση που θα μαρκετάρει εκ νέου το περιβάλλον επενδύσεων της χώρας επανασυστήνοντας την ελληνική αγορά στο εξωτερικό. Είναι μια αρχή που μπορεί θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιριών ξαναβάζοντας δυνατά το χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιριών.

  Τεχνική εικόνα

  Το υψηλό της αγοράς (1.239 μονάδες) καταγράφηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης και ήταν λογικό να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων αφού από το κλείσιμο της Παρασκευής 19 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικά κέρδη της τάξεως του 10% τα οποία επιμέρους είχαν πληθωρική εικόνα.

  Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά ήπια για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί και απόλυτα διαχειρίσιμη για τους αγοραστές. Σε αυτό το τριήμερο διόρθωσης οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις έντονες υπερτιμήσεις υποχωρώντας κάτω από το όριο των υπερτιμημένων ζωνών δημιουργώντας χώρο για μια νέα ανοδική εκκίνηση. Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι η αγορά μπορεί να επιστρέψει σε νέο ανοδικό κανάλι ο τζίρος δεν ήταν τέτοιος που να δημιουργεί κάποια πειστική εικόνα, ενδεχομένως επηρεασμένος και από την αργία της Δευτέρας.

  Παρόλα αυτά η συσσώρευση πάνω από τις 1.200 μονάδες προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ανοδική εκτόνωση, πιθανόν η εικόνα να μην αλλάξει ιδιαίτερα και την επόμενη εβδομάδα αφού η ταχύτητα με την οποία έχουν αλλάξει οι τιμές ενδεχομένως να χρήζει κάποιων τοπικών διορθώσεων ιδιαίτερα σε δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται σε συνεχή επαφή με πολυετή ή ιστορικά υψηλά τους.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα,  η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 3,02%, με τις Βιοχάλκο και Jumbo να ακολουθούν με +2,86% και +2,73% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Quest, Εθνική, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΕΛΧΑ και Πειραιώς, με τον Τιτάνα να κλείνει αμετάβλητος.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν στον αντίποδα οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Σαράντης. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil και Autohellas, με τη Λάμδα να χάνει 2,20% και τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο -3,52%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ