Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 17:36

    Χρηματιστήριο: Άλμα 12,3% τον Μάιο - Στο +20,5% οι τράπεζες

    Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

    Άμυνες στη ζώνη των 1.220 μονάδων ύψωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε πιέσεις από αρκετούς τίτλους του, κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο τις απώλειές του, με τη βοήθεια δεικτοβαρών κυρίως τίτλων, ενώ οι συναλλαγές εκτοξεύθηκαν στο τέλος, λόγω των αλλαγών που υπήρξαν στους δείκτες του MSCI.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,52% στις 1.218,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.226,78 μονάδων (+0,14%) και 1.216,08 μονάδων (-0,73%). Ο τζίρος ανήλθε στα 321,30  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 57,63 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,17 εκατ. τεμάχια αξίας 14,42 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων καθώς αύριο ξεκινούν να διαπραγματεύονται με τη νέα τους σύνθεση οι δείκτες MSCI. Υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξε κάποια νέα είσοδος στον MSCI Standard Greece, ενώ στον MSCI MidCap υπήρξε είσοδος των Ελλάκτωρ και AutoHellas. Ωστόσο, τις προηγούμενες μέρες, το 85% του τζίρου έγινε στους τίτλους του MSCI (μαζί με Πειραιώς που αναμένεται κάποια στιγμή να μπει), με πολλούς αγοραστές να εκτιμούν ότι θα βρουν εύκολα να πουλήσουν την επόμενη της επενδυτικής βαθμίδας.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,75% στις 2.946,30 μονάδες, ενώ στο -0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.826,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 958,27 μον.

    Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,30%, όπως και ο FTSE 25 με άνοδο 12,27%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε άλμα 20,55%.

    Διαφοροποιήσεις και κατοχυρώσεις κερδών

    Η αγορά επιδόθηκε σήμερα σε διαφοροποιήσεις με τα χαρτοφυλάκια να αναζητούν αλλαγές στις θέσεις τους ώστε να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους. Οι πωλητές έδειξαν να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, όμως οι αγοραστές με επιλεκτικές κινήσεις κατάφεραν να κρατήσουν τα επίπεδα.

    Κύριο χαρακτηριστικό και σήμερα ήταν ότι η αγορά έχει βάλει περισσότερα ποιοτικά κριτήρια στις εντολές της, αφήνοντας κατά μέρους τις μαζικές αγορές που χαρακτήρισαν την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλωστε, μπορεί το ΧΑ να παραμένει αυτονομημένο από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αλλά σαφώς κάποιες κινήσεις επηρεάζονται από το παγκόσμιο risk off που έχει ενταθεί σήμερα, στη σκιά των εξελίξεων με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

    Πάντως, πλέον η εικόνα είναι περισσότερο ξεκάθαρη όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς, όσο και της χώρας, με τις πρόσφατες εκλογές, όπως ενδεχομένως και οι ερχόμενες, να προσφέρουν αυτήν την ορατότητα που χρειαζόταν η αγορά. Είναι κάτι άλλωστε που έχουν επισημάνει σε κάθε τόνο και οι ξένοι αναλυτές, που βλέπουν συνέχιση των πολιτικών που οδήγησαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έναρξη ενός πιο υγιούς οικονομικού κύκλου.

    Το θετικό είναι πάντως ότι οι ξένοι αναλυτές παραμένουν εποικοδομητικοί για την Ελλάδα και για πολλούς κλάδους της αγοράς, εκτιμώντας ότι το έτος, εκτός απροόπτου θα είναι εξαιρετικό για το ΧΑ. Επομένως, οι εισροές, αν και τις τελευταίες ημέρες επιλεκτικές, δεν θα σταματήσουν, κατά την εκτίμηση πολλών αναλυτών. Άλλωστε, και η Axia σήμερα, παρά την υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών, εκτιμά ότι η άνοδος θα συνεχιστεί, εξαιτίας των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και της αυξανόμενης πεποίθησης ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα εντός του 2023.

    Στο ταμπλό

    Στο ταμπλό τώρα, η Σαράντης έχασε 4,38%, με την ΕΥΔΑΠ και την Εθνική να κλείνουν με απώλειες 3,97% και 3,17% αντίστοιχα. Η Jumbo έχασε 2,25%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Coca Cola και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

    Στον αντίποδα, η Motor Oil σημείωσε κέρδη 2,29%, με τον Μυτιληναίο, την Aegean, τη Βιοχάλκο και την Quest να σημειώνουν άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Μικρά ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ