Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 17:35

  Πήρε μερίδιο από τα μετεκλογικά κέρδη το Χρηματιστήριο

  Πήρε μερίδιο από τα μετεκλογικά κέρδη το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας τη δεύτερη μετεκλογική του διόρθωση, η οποία έδωσε τα περιθώρια σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των ισχυρών κερδών που προηγήθηκαν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,90% στις 1.225,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.239,49 μονάδων (+0,27%) και 1.220,56 μονάδων (-1,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,42  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,05 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 308,22 χιλ. τεμάχια αξίας 3,77 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,20% στις 2.968,49 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.837,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,97% στις 976,53 μονάδες.

  Συσσώρευση δυνάμεων

  Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη των τελευταίων ημερών, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο το ΧΑ να κάνει τη διόρθωση. Και αυτή η διόρθωση ήρθε με σχετικά χαμηλότερο τζίρο από τον μέσο όρο των ανοδικών συνεδριάσεων, "μαρτυρώντας" και την επιλεκτικότητα των πωλητών, ακόμη και μετά από το τελευταίο ράλι ανόδου.

  Οι περισσότερες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών πάντως συγκλίνουν στο ότι η αγορά έχει ακόμη ανοδικό δρόμο να διανύσει, καθώς οι αποτιμήσεις, ακόμη και μετά τη μεγάλη άνοδο παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα. Ειδικά για επιλεγμένους κλάδους, όπως είναι οι τράπεζες, οι κατασκευές, η ενέργεια και η πληροφορική. Η ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη, η βελτίωση της κερδοφορίας, αλλά και η μείωση του κόστους δανεισμού που προφανώς θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι, μεταξύ άλλων, που συνηγορούν στα ελκυστικά επίπεδα των αποτιμήσεων.

  Επίσης, όπως σημειώνει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, όσο συντηρείται η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας, τόσο η άνοδος θα αποκτά μεγαλύτερο βάθος στην αγορά, σε σχέση με ένα σενάριο μιας αναβάθμισης – έκπληξη άμεσα. Άλλωστε, πέραν της ευφορίας που δημιουργεί αυτή η προσδοκία, τα οφέλη της βαθμίδας σε επιχειρηματικό, αλλά και μακροοικονομικό, επίπεδο θα είναι αργά ή γρήγορα απτά και δύσκολα θα παραβλεφθούν από τους υφιστάμενους και υποψήφιους επενδυτές. Επίσης, αν και η αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές ενδέχεται να έρθει σε 12 - 24 μήνες μετά την επενδυτική βαθμίδα, η δυναμική της αγοράς τείνει στην προ-τοποθέτηση, με αποτέλεσμα αυξημένους όγκους συναλλαγών και εταιρικές ενέργειες, όπως οι IPOs ή επενδύσεις με χαμηλότερο κόστος χρήματος.

  Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές θεωρούν ότι νέα κεφάλαια εισρέουν και θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά, λύνοντας ένα πρόβλημα που κρατούσε πάνω από 10 χρόνια στο ΧΑ. Ήταν άλλωστε μέχρι πρότινος η μόνιμη επωδός των εγχώριων απαισιόδοξων, ότι δηλαδή το ΧΑ χρειαζόταν νέα κεφάλαια που θα έδιναν την ώθηση να σπάσει η αγορά έναν πολυετή κύκλο που άρχισε στα τέλη του 2014.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Quest, Alpha Bank, Eurobank, Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο και ΕΛΧΑ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, με την Jumbo να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegean, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Coca Cola, Τιτάν, Σαράντης και Βιοχάλκο. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ