Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 13:43

  Πιέζει το Χρηματιστήριο το profit taking

  Trading σε στενό εύρος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά σε αρνητικό έδαφος κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων να κατοχυρώνει κέρδη των προηγούμενων ημερών, χωρίς βέβαια να προχωρά σε υπερβολές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,84% στις 1.225,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.978,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,82% στις 988,00 μονάδες.

  Περιορισμένες οι συναλλαγές

  Σημαντικά έχει υποχωρήσει σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ, με τους πωλητές να υπερισχύουν μεν, αλλά να μην κάνουν υπερβολές κατακόρυφης μείωσης των θέσεων. Και αυτό είναι από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά μιας αγοράς που κατά γενική ομολογία φαίνεται να έχει περισσότερα ανοδικά περιθώρια, με τους πωλητές να είναι επιφυλακτικοί στο να μειώσουν τις θέσεις τους σε αυτήν.

  Πάντως, οι "στάσεις" μετά από ένα τέτοιο μετεκλογικό ράλι είναι κατά κάποιον τρόπο αναγκαίες στην αγορά. Άλλωστε τα κέρδη του γενικού δείκτη από την περασμένη Δευτέρα ξεπέρασαν το 9% και εκείνα των τραπεζών το 13%, με τις τελευταίες να δείχνουν από χτες σημάδια κόπωσης. Και όπως σημειώνει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, όσο συντηρηθεί η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας, τόσο η άνοδος θα αποκτά μεγαλύτερο βάθος στην αγορά, σε σχέση με ένα σενάριο μιας αναβάθμισης – έκπληξη άμεσα.

  Άλλωστε, πέραν της ευφορίας που δημιουργεί αυτή η προσδοκία, τα οφέλη της βαθμίδας σε επιχειρηματικό αλλά και μακροοικονομικό επίπεδο, θα γίνουν αργά ή γρήγορα απτά και θα είναι δύσκολο να παραβλεφθούν από τους υφιστάμενους και υποψήφιους επενδυτές. Επίσης, αν και η αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές ενδέχεται να έρθει σε 12 - 24 μήνες μετά την επενδυτική βαθμίδα, η δυναμική της αγοράς τείνει στην προ-τοποθέτηση, με αποτέλεσμα αυξημένους όγκους συναλλαγών και εταιρικές ενέργειες, όπως οι IPOs ή επενδύσεις με χαμηλότερο κόστος χρήματος. 

  Στο ταμπλό

  Η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει απώλειες 3,01%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas και Quest να καταγράφουν πτώση άνω του 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Σαράντης, Μυτιληναίος, Motor Oil, Eurobank, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Λάμδα, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Alpha bank, Coca Cola και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Jumbo, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ. Η Aegean κερδίζει 1,12%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ