Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 12:00

  Axia: Τα δώρα της επενδυτικής βαθμίδας στο Χρηματιστήριο – Περαιτέρω άνοδος τζίρου, ενίσχυση αποτιμήσεων, νέες εισαγωγές

  Axia: Τα δώρα της επενδυτικής βαθμίδας στο Χρηματιστήριο – Περαιτέρω άνοδος τζίρου, ενίσχυση αποτιμήσεων, νέες εισαγωγές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι πολύ καλές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου της ΕΧΑΕ παρέχουν ένα "σήμα" για το μέλλον καθώς το Χ.Α ετοιμάζεται να ανακτήσει το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς, επισημαίνει η Axia Research σε νέα έκθεση της.  Με την Ελλάδα να είναι έτοιμη για άλλα τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας και ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, είναι πιθανό η χώρα να κινηθεί προς την επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

  "Προτρέπουμε τους επενδυτές να επικεντρωθούν στην αυξημένη ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε από τις πρώτες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας ρεκόρ της 22 Μαΐου. Αυτοί οι όγκοι, μαζί με υψηλότερες αποτιμήσεις στην αγορά, θα συνοδευτούν από διάφορες εταιρικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων νέων IPOs, καθώς η αναβάθμιση  στις ανεπτυγμένες αγορές θα λειτουργεί στο εξής ως καταλύτης για την ανατίμηση του Χ.Α", τονίζει χαρακτηριστικά η Axia.

  Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρώτου τρίμηνου της ΕΧΑΕ, η Axia σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως ήταν πολύ ισχυρά και σύμφωνα με τις προσδοκίες της, με τα έσοδα να εξάγονται κατά 17,7% σε ετήσια βάση λόγω του ισχυρότερου μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών. 

  Η επίτευξη του status της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και η μετάβαση του Χ.Α στις ανεπτυγμένες αγορές θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για τη μελλοντική ανάπτυξη, όπως σημειώνει η Axia. Αυτά τα αποτελέσματα είναι μόνο η αρχή, καθώς αναμένονται υψηλότεροι όγκοι συναλλαγών και εταιρικές ενέργειες. Μετά τη θετική έκβαση του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών, η Ελλάδα αναμένεται να απολαύσει άλλα τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας και πολιτικών υπέρ των επενδύσεων. Αυτή η τροχιά αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, επισημαίνει η Axia. Αν και η αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές ενδέχεται να έρθει σε 12 - 24 μήνες μετά την επενδυτική βαθμίδα, η δυναμική της αγοράς τείνει στην προ-τοποθέτηση, με αποτέλεσμα αυξημένους όγκους συναλλαγών και εταιρικές ενέργειες. 

  Όπως επισημαίνει η Axia, η αναβάθμιση του Χ.Α θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

  Αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της ανόδου των αποτιμήσεων και εισάγων νέων εταιρειών

  Το Χ.Α στα τέλη του 2022 είχε χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (ως % του ΑΕΠ) σε σχέση με άλλα χρηματιστήρια και ήταν κάτω του 30%. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό έχει ήδη αυξηθεί στο 40%. Η αξιολόγηση investment grade είναι άμεση συνέπεια της μακροοικονομικής βελτίωσης, με τις εταιρείες να λειτουργούν επίσης σε καλό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η επιστροφή της χώρας στο IG (με την αναβάθμιση και του Χ.Α. να ακολουθεί εντός 12-24 μηνών) σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, θα ενισχύσει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση καθώς θα έχουν υποστηρικτικά θεμελιώδη μεγέθη και νέο κοινό, και θα δημιουργήσει επίσης μία νέα γενιά εισηγμένων εταιρειών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia τα παραπάνω θα αυξήσουν την κεφαλαιοποίηση ου Χ.Α ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 45% μετά το 2025. 

  Αύξηση της κυκλοφοριακής ταχύτητας των μετοχών (share velocity) 

  Την τελευταία δεκαετία το Χ.Α. κατέγραψε χαμηλότερη του μέσου όρου κυκλοφοριακή ταχύτητα μετοχών, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης στην κατηγορία των αναδυόμενων και των προβλημάτων που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία. Η μέση κυκλοφοριακή ταχύτητα για το 2012-2022 ήταν μόλις 32%, υποχωρώντας από το 45% την προηγούμενη δεκαετία, με χαμηλότερα ποσοστά τα τελευταία χρόνια. Η χαμηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα των μετοχών κατέστησε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σχετικά λιγότερο ελκυστική για επενδυτές που δίνουν προτεραιότητα σε ενεργές αγορές με υψηλή ρευστότητα στις συναλλαγές, επίσης λόγω των περιορισμών διαχείρισης κινδύνου.

  Ενώ η κυκλοφοριακή ταχύτητα αυξήθηκε το 2022, παρέμεινε χαμηλή σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Η προσδοκία της Axia είναι ότι η επιστροφή της Ελλάδας στο investment grade θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και θα δημιουργήσει υψηλότερους όγκους για τις επιχειρήσεις (η ρευστότητα γεννά ρευστότητα) και επομένως θα δούμε την κυκλοφοριακή ταχύτητα να αυξάνεται πιο κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. Η Axia εκτιμά πως το 2024 θα σημειωθεί μία μεγάλη άνοδος, μετά και την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, και σημειώνει ότι οι ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών έδωσαν πρώιμα σημάδια υψηλότερης δραστηριότητας.

  Καταλήγοντας η Axia αναφέρει πως οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν στη συνέχεια σε στρατηγικές προτεραιότητες και μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με: 1) τις συζητήσεις με την MSCI σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων αναβάθμισης του Χ.Α στο καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών, 2) τις νέες εισαγωγές που βρίσκονται στον "προθάλαμο" του Χ.Α, 3) στρατηγικές εξαγορές ή κοινοπραξίες σε γειτονικές αγορές, 4) τη δραστηριότητα των επενδυτών (λιανική έναντι θεσμική συμμετοχή) και 5) τη ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων και εξελιγμένα προϊόντα ανάλυσης δεδομένων από θεσμικούς επενδυτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ