Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 10:52

  Σημάδια κόπωσης δείχνει το Χρηματιστήριο

  Σημάδια κόπωσης δείχνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών προσπαθεί το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ευλόγως δείχνει κάποια σημάδια κόπωσης στο μετεκλογικό του ράλι ανόδου καθώς δεν είναι λίγα τα κέρδη που παραμένουν στα τερματικά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 1.233,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.998,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,24% στις 993,69 μονάδες.

  "Στάσεις" στην άνοδο

  Όπως είναι αναμενόμενο, η αγορά θα πρέπει να κάνει και τις απαραίτητες στάσεις της στην ανοδική πορεία που επιταχύνθηκε από την περασμένη Δευτέρα, ως μέρος της ευρύτερης καλής πορείας του ΧΑ τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, από τις αρχές του 2023 ο ΓΔ κερδίζει πάνω από 32%, με τον FTSE 25 να έχει επιδόσεις που ξεπερνούν το 33%. Ο τραπεζικός, δε, σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 57%, με τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών να είναι μάλλον ευκταίες σε ένα περιβάλλον, ιδιαίτερα διεθνές, που δεν είναι και τόσο "φιλικό" στην ανάληψη ρίσκου.

  Οι περισσότερες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών πάντως συγκλίνουν στο ότι η αγορά έχει ακόμη ανοδικό δρόμο να διανύσει, καθώς οι αποτιμήσεις ακόμη και μετά τη μεγάλη άνοδο είναι ακόμη σε ελκυστικά επίπεδα. Ειδικά για επιλεγμένους κλάδους, όπως είναι οι τράπεζες, οι κατασκευές, η ενέργεια και η πληροφορική. Η ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη, η βελτίωση της κερδοφορίας, αλλά και η μείωση του κόστους δανεισμού που προφανώς θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι, μεταξύ άλλων, που συνηγορούν στα ελκυστικά επίπεδα των αποτιμήσεων.

  Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές θεωρούν ότι νέα κεφάλαια εισρέουν και θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά, λύνοντας ένα πρόβλημα που κρατούσε πάνω από 10 χρόνια στο ΧΑ. Ήταν άλλωστε μέχρι πρότινος η μόνιμη επωδός των εγχώριων απαισιόδοξων, ότι δηλαδή το ΧΑ χρειαζόταν νέα κεφάλαια που έδιναν την ώθηση να σπάσει η αγορά έναν πολυετή κύκλο που άρχισε στα τέλη του 2014.

  Στο ταμπλό

  Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Autohellas και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Eurobank, Εθνική, Motor Oil, Quest, Τιτάν και ΕΛΧΑ.

  Στον αντίποδα, εκτός του +1,10% του Ελλάκτωρ, θετικά κινούνται οι Aegean, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Alpha Bank, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ