Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαϊ-2023 12:08

  Νέα χαμηλά για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Έπεσε κάτω από τα 26 ευρώ

  189095186
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:42

  Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν περαιτέρω από το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, καθώς η ζήτηση δεν επανακάμπτει.

  Το ολλανδικό φυσικό αέριο παράδοσης επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς για τις τιμές στην ΕΕ, υποχώρησε έως τα 25,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 8,5%. Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις σημείωσε πτώση σχεδόν 8%. Έκλεισε τελικώς ελάχιστα υψηλότερα, στα 25,45 ευρώ ανά MWh. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε πτώση κατά 10,05%.

  Η Γερμανία εισήλθε σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο, αναδεικνύοντας τον αγώνα της ηπείρου να εξέλθει από μια κρίση που δημιουργήθηκε εν μέρει από το υψηλό κόστος ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι. Η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη ήταν υποτονική παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά.

  Τα πληρέστερα αποθέματα και η ισχυρή διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου απομακρύνουν επίσης κάθε κίνδυνο για τον επόμενο χειμώνα. Ταυτόχρονα, η πτώση των futures κατά 60% φέτος έφερε κάποια ανακούφιση για τους Ευρωπαίους που υποφέρουν από την έξαρση του πληθωρισμού. Οι Βρετανοί καταναλωτές πρόκειται να δουν επίσης χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

  Υπάρχει πλέον υπερπροσφορά, σύμφωνα με τον Philippe Francois, ανώτερο διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Danske Commodities A/S. Εάν τίποτα δεν το αλλάξει αυτό, οι τιμές πιθανότατα θα μετατοπιστούν και πάλι χαμηλότερα τον Ιούλιο, είπε.

  Οι τρέχουσες τιμές δεν φέρνουν κάποια ωθήσουν τις κινεζικές αγορές, όπου η υποτονική οικονομική αναζωογόνηση υπονομεύει τη ζήτηση καυσίμων.

  Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας απουσιάζουν αισθητά από την αγορά spot, σύμφωνα με τους traders. Ενώ ορισμένοι μικρότεροι αγοραστές στην περιοχή αρχίζουν να επωφελούνται από το φθηνότερο φυσικό αέριο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπιστεί η συνολική αδυναμία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ