Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαϊ-2023 11:56

  ESRB: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από τις αναταράξεις στα κρύπτο

  Ardu Prime – Get on Board!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν και το τελευταίο έτος ήταν ταραχώδες για την αγορά των κρύπτο και της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) ο αντίκτυπος στο χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν περιορισμένος, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB) σχετικά με τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα και τις συστημικές επιπτώσεις των κρύπτο.

  Όπως αναφέρει το  Συμβούλιο, η αγορά των κρύπτο έχει λίγες διασυνδέσεις με τον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό τομέα και την πραγματική οικονομία και κανένας από τους συνδέσμους δεν είναι σημαντικός. 

  Ωστόσο, δεδομένης της εκθετικής ανάπτυξης και της υψηλής αστάθειας των κρυπτονομισμάτων, οι αγορές αυτές θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά καθώς μπορεί να εγκυμονούν συστημικούς κινδύνους, προειδοποιεί το Συμβούλιο. 

  Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκύψουν εάν, για παράδειγμα, η διασύνδεση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, οι νέες συνδέσεις δεν εντοπιστούν έγκαιρα ή αν παρόμοιες καινοτομίες - όπως η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής - υιοθετηθούν ευρέως στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά.

  Για να κατανοηθούν καλύτερα οι εξελίξεις στα κρύπτο και οι πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, το Συμβούλιο προτείνει μια σειρά από επιλογές: 

  Πρώτον, θα πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα της Ε.Ε. να παρακολουθεί πιθανά κανάλια μετάδοσης. Αυτό ισχύει τόσο για τα κανάλια μεταξύ των κρύπτο και της παραδοσιακής χρηματοδότησης, όσο και για τα κανάλια εντός της αγοράς των κρύπτο. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να προωθηθούν τυποποιημένες απαιτήσεις αναφοράς και γνωστοποίησης για: 

  -παραδοσιακά ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως τράπεζες που εκτίθενται σε κρύπτο 

  -επενδυτικά κεφάλαια με ανοίγματα σε κρύπτο και

  -οντότητες όπως εκδότες stablecoin ή πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού πορτοφολιού 

  Δεύτερον, η έκθεση εξετάζει επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από επιχειρήσεις και ομίλους κρύπτο, τη μόχλευση με κρύπτο, νέες επιχειρησιακές προκλήσεις, τα αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά, το ποντάρισμα και δανεισμό κρύπτο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ