Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαϊ-2023 12:32

  Citi: Σταθεροποίηση και μετά νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα

  Πώς περιορίστηκε η «φωτιά» στην αγορά κρατικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σταθεροποίηση των ελληνικών ομολόγων και μετά νέο ράλι, εάν η Νέα Δημοκρατία πετύχει παρόμοιες επιδόσεις με αυτές της περασμένης Κυριακής στις δεύτερες κάλπες, αναμένει η Citigroup.

  Η αμερικανική τράπεζα η οποία είχε πραγματοποιήσει στροφή στη στρατηγική της κτίζοντας θέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω των εκλογών, είχε θέσει ως στόχο τη μείωση του ελληνικού spread στις 140 μονάδες βάσης. Τα ελληνικά ομόλογα έσπασαν γρήγορα αυτόν τον στόχο, όπως σημειώνει, καθώς η αγορά αποτιμά την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα. Έτσι με το spread να κινείται σήμερα στις 138 μονάδες βάσης και σε χαμηλά διετίας, η Citi εκτιμά σε σημερινό της note πως θα σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα έως τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου.

  Ωστόσο, η Citi αναμένει ισχυρό ράλι στο βραχυπρόθεσμο διάστημα εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό του πρώτου γύρου των εκλογών, καθώς θα αποκτήσει αυτοδυναμία, λόγω και του νέου εκλογικού νόμου. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, η Citi έχει τονίσει πως η Ελλάδα θα δει τη συνέχιση της πολιτικής που υποστηρίζει την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους/ΑΕΠ. 

  Αυτό θα ενισχύσει τα επιχειρήματα για αναβάθμιση της αξιολόγησής της σε επενδυτική βαθμίδα, που στη συνέχεια θα ανοίξει την πόρτα για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες και θα διευκολύνει το κούρεμα των εγγυήσεων από την ΕΚΤ. 

  Η Ελλάδα, όπως έχει εξηγήσει η Citi, χρειάζεται δύο αξιολογήσεις investment grade από τους οίκους Moody's, S&P και Fitch για να ενταχθεί στον διεθνή δείκτη ομολόγων των Bloomberg Barclays, μέσο όρο τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για να συμπεριληφθεί στον δείκτη iBoxx και μια αξιολόγηση "A" από τον S&P ή την Moody's.

  Κατά τη Citi, η πρώτη κιόλας αναβάθμιση σε investment grade από έναν οίκο είναι ικανή να φέρει σημαντικούς θετικούς ανέμους, ανοίγοντας την πόρτα σε βελτιωμένους κανόνες περί collaterals και στο πρόγραμμα APP (το κλασσικό QE) της ΕΚΤ.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως το 2024, χάνει, μεταξύ άλλων και το waiver που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τις πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος, ένας παράγοντας που έχει προσφέρει ασφάλεια στους κατόχους ελληνικών ομολόγων και έχει φυσικά στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες.

  Πάντως, η αμερικανική τράπεζα έχει εκτιμήσει πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες που θα συνεχίσουν να βλέπουν βελτίωση της βαθμολογίας τους, τη στιγμή που είναι ήδη οι μόνες στις οποίες οι οίκοι δίνουν θετικές προοπτικές. "Ο κύκλος των αναβαθμίσεων αναμένεται να κλείσει φέτος, με την πλειονότητα των χωρών Leaked Emails and Bad Bets Throw Real Estate Investor Into Strife εκτός της Ελλάδας και της Ιρλανδίας - να αναμένεται να δεχτούν υποβαθμίσεις καθώς οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές", όπως έχει επισημάνει.

  Ειδικά για την Ελλάδα η Citi αναμένει πως η Moody’s και η S&P θα προχωρήσουν σε νέες αναβαθμίσεις μετά τις εκλογές, με τη χώρα να ανακτά έτσι την επενδυτική βαθμίδα (από την S&P) το φθινόπωρο, κάτι που αποτιμά άλλωστε έντονα και η αγορά, αφού οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθερά χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών εδώ και αρκετό διάστημα. Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται στο 3,86%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού διαμορφώνεται στο 4,338%, με το spread (Ιταλία vs Ελλάδα) να διαμορφώνεται στις 48 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ