Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Οκτ-2007 09:01

  Τα "μυστικά" της οδηγίας MiFID

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Έφης Καραγεώργου


  Προστασία των επενδυτών, διαφάνεια των συναλλαγών αλλά και ενίσχυση του ανταγωνισμού φέρνει η νέα κοινοτική οδηγία Mifid που αφορά τον τομέα παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

  Από την 1η Νοεμβρίου, οι ελληνικές τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών θα πρέπει να υιοθετήσουν την κοινοτική οδηγία, που αγγίζει σε βάθος θέματα τα οποία βρίσκονται στη καρδιά της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, όπως είναι η διαχείριση και εκτέλεση εντολών, η παροχή πληροφόρησης στους επενδυτές, η σύγκρουση συμφερόντων και οι επενδυτικές συμβουλές.

  Όμως όπως παραδέχονται τραπεζικά στελέχη -που για ευνόητους λόγους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους- η υιοθέτηση της οδηγίας υποεκτιμήθηκε όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση τη Μεγ. Βρετανία. Έτσι, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του πλαισίου Mifid (Markets in Financial Instruments Directive).

  Σύμφωνα με τη νέα οδηγία η εταιρεία που παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες θα πρέπει να χαρακτηρίσει τον πελάτη, κατά πόσο δηλαδή είναι εξοικειωμένος και γνώστης γύρω από επενδυτικά προϊόντα που ενέχουν κινδύνους, όπως είναι οι μετοχές, ομόλογα, δομημένα, ή όχι. Στην δεύτερη περίπτωση, όταν δηλαδή ο πελάτης είναι "άβγαλτος" θα πρέπει να τον προστατεύσει από ενδεχόμενους κινδύνους και να του παρουσιάσει όλες τις παραμέτρους και τα πιθανά κακά "σενάρια" γύρω από το προϊόν που έχει επιλέξει. Και το κυριότερο να τον ενημερώσει χωρίς όμως να δώσει συμβουλές.

  Κατά πόσο θα δουλέψει το σύστημα, τα τραπεζικά στελέχη είναι επιφυλακτικά, αφού όπως λένε "δεν είναι εύκολο". Επίσης σημειώνουν πως οι τράπεζες για παράδειγμα θα πρέπει να τηρούν αρχεία ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους.

  Συγκεκριμένα μέσω της νέας οδηγίας αυξάνεται κατακόρυφα και ομογενοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η προστασία των επενδυτών, ενώ παράλληλα προωθείται περαιτέρω η διαφάνεια στις αγορές και ενισχύεται σημαντικά ο ανταγωνισμός.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την οδηγία έχουμε μία "κωδικοποίηση" της ελληνικής νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά, πλήρως προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Mifid είναι οδηγία "μέγιστης εναρμόνισης", δηλαδή τα κράτη –μέλη δεν μπορούν να υιοθετήσουν αυστηρότερες διατάξεις στα περισσότερα από τα θέματα που ρυθμίζει.

  Οι νέες ρυθμίσεις και διαδικασίες που εισάγει η Mifid αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα, αφού η οδηγία: Θέτει ίσους όρους ανταγωνισμού, προστατεύει καλύτερα τους επενδυτές και τις αγορές. Για παράδειγμα στη χώρα μας οι ρυθμίσεις της Mifid εναρμονίζουν τον κώδικα δεοντολογίας των ΕΠΕΥ, ώστε να ισχύουν πανευρωπαϊκά οι ίδιοι κανόνες, που είναι μεν απλούστεροι, αλλά ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικοί σε θέματα προστασίας των επενδυτών, ενώ θα υπάρξουν και ρυθμίσει για την κατηγοριοποίηση της πελατείας (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ