Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Μαρ-2023 14:05

  "Αργής καύσης" η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  "Αργής καύσης" η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αργά αλλά σταθερά βελτιώνει την εικόνα του το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως προσπαθεί να ενισχύσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα, προκειμένου να υπερθεματίσει την προσπάθεια ανάκαμψης στη λήξη του πρώτου τριμήνου του έτους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 1.054,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,97% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.557,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,68% στις 765,08 μονάδες.

   

  Ροκάνισε τα κέρδη του 2023 ο Μάρτιος

  Το ΧΑ εισήλθε στον Μάρτιο γράφοντας κέρδη άνω του 22% το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά η εν πολλοίς αναμενόμενη διόρθωση "έριξε" την επίδοση πλέον κάτω από το 13%. Και βασικός πρωταγωνιστής σε αυτήν την εικόνα ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχασε σχεδόν το ήμισυ των κερδών του έτους, εξαιτίας του -18,3% που έχει κάνει τον Μάρτιο, οδηγώντας μια διόρθωση που έφερε τον γενικό δείκτη στις 998 μονάδες στις 20 Μαρτίου.

  Σε αυτήν την εικόνα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που την αναγιγνώσκουν διπλά. Από τη μία, η διόρθωση ήταν αναμενόμενη και ίσως και ευκταία μετά από ένα πεντάμηνο ανόδου, με τους ταλαντωτές να έπρεπε να αποθερμανθούν από τα υψηλά υπεραγορασμένα επίπεδα στα οποία είχαν φτάσει. Πλέον όμως η τεχνική ανάλυση έχει θέσει διαφορετικές συνιστώσες, με την περιοχή στήριξης να βρίσκεται στις 1.020 μονάδες και αντίστασης στις 1.055 με 1.060 μονάδες. Επομένως, παρά τον αρνητικό απολογισμό του Μαρτίου, ο γενικός δείκτης βρίσκεται κοντά στο άνω άκρο της συσσώρευσης, το οποίο εάν διασπαστεί θα φέρει εκ νέου τον δείκτη στο κατώφλι των 1.100 μονάδων.

  Η όποια ανοδική προσπάθεια όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος προς ώρας παραμένει στα μετόπισθεν. Στόχος είναι ο κλαδικός να ανακτήσει τις 900 μονάδες, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν οι 100 μονάδες ανάμεσα στις 850 με 750 μονάδες. Πέρασμα όμως του δείκτη κάτω από τις 750 μονάδες θα στριμώξει περαιτέρω τους βραχυχρόνιους αγοραστές φορτώνοντας με αρνητικά χτυπήματα τη σημαντική ζώνη των 700 με 710 μονάδων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη 2,56% και 2,23% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Aegean, ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Titan και Εθνική, με την Autohellas να μην έχει μεταβολή. Μικρές είναι οι απώλειες σε Σαράντη, Quest και ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ