Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαρ-2023 19:51

  Σε υψηλό τριών εβδομάδων οι ευρωαγορές με οδηγό την τεχνολογία

  Σε υψηλό τριών εβδομάδων οι ευρωαγορές με οδηγό την τεχνολογία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με νέα ισχυρά κέρδη που οδήγησαν τους δείκτες σε επίπεδα προ τριών περίπου εβδομάδων κινήθηκαν σήμερα οι αγορές της Ευρώπης, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα της H&M την ώρα που υποχωρούν όλο και περισσότερο οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με νέα άνοδο 1,1% που τον έφερε στις 455,1 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τις 10 Μαρτίου.

  Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να ανακάμπτει με κέρδη 1,6% σήμερα, ενώ της ανόδου ηγήθηκε η τεχνολογία με άλμα 2,5%.

  Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,3% κλείνοντας στις 15.522 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 7.263 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία ολοκλήρωσε στις 7.620 μονάδες με +0,75%.

  Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,05% και έκλεισε στις 27.021 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 πραγματοποίησε άλμα 1,5% στις 9.207 μονάδες.

  Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η H&M πραγματοποίησε ισχυρό άλμα 16% αφότου ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις στα τριμηνιαία μεγέθη της, ενώ η UBS ενισχύθηκε κατά 3,4%.

  Σημαντική ώθηση στην επενδυτική διάθεση έδωσε το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Γερμανία επιβράδυνε σημαντικά στο 7,4% τον Μάρτιο, μετά το 8,7% των δύο προηγούμενων μηνών.

  Παρομοίως, στην Ισπανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε έντονα στο 3,3% από το 6% του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας σε χαμηλό από τον Αύγουστο του 2021.

  Οι αγορές πάντως συνεχίζουν να προεξοφλούν δύο ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ αν και περιορισμένες, της τάξεως των 25 μονάδων βάσης (0,25%) η καθεμία.

  Κατά τα άλλα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη και οι πληθωριστικές προσδοκίες ενισχύθηκαν. 

  Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 99,3 μονάδες τον Μάρτιο από το καθοδικά αναθεωρημένο επίπεδο των 99,6 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρή αύξηση στις 99,8.

  Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά μετά την υποχώρηση των προηγούμενων μηνών, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στις 18,9 μονάδες τον Μάρτιο από τις 17,7.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ