Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαρ-2023 10:53

  Συνεχίζεται το risk off στο Χρηματιστήριο

  Συνεχίζεται το risk off στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:18

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πτωτικά κινείται πλέον το χρηματιστήριο Αθηνών, αναιρώντας τις αρχικές ανοδικές προσπάθειες, καθώς πλέον ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τις πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες έχει αρχίσει να αποτυπώνεται όλο και πιο έντονα στο ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,54% στις 1.017,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,54% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.462,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,65% στις 739,63 μονάδες.

  Εσωστρέφεια και αγορές

  Την ώρα που η μετοχική αγορά δείχνει να έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες σε μια περίοδο εσωστρέφειας και διαχείρισης των πλείστων σεναρίων που διακινούνται για την επόμενη μέρα των εκλογών, το ελληνικό δημόσιο βγαίνει στις αγορές για να εκδώσει νέο πενταετές ομόλογο. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,02%), δηλαδή στο 3,97%.

  Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η έκδοση θα τύχει μεγάλου ενδιαφέροντος, τόσο λόγω του χαμηλού ποσού που ζητείται όσο και του ότι γίνεται με την προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα. Επίσης, εάν οι όροι εν τέλει διαμορφωθούν κατά το αναμενόμενο, θα δοθεί και το μήνυμα της κανονικότητας από τις ελληνικές αρχές σε μια περίοδο μάλιστα που οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος, όπως και οι μετοχές, βρίσκονται σε ασταθή ύδατα.

  Βέβαια, εκτός της ομολογιακής έκδοσης η αγορά αναμένει να ξετυλιχθούν οι προεκλογικές κινήσεις των κομμάτων, προκειμένου να αξιολογήσει τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Μέχρι στιγμής το τοπίο είναι θολό, με την αγορά επί της ουσίας να φοβάται την περίοδο εκείνη που το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα έχει μια σταθερή, με βάθος 4ετίας, κυβέρνηση. Το διάστημα αυτό άλλωστε θα αναβάλει και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, στην οποία ποντάρει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που εισήλθαν το τελευταίο διάστημα στην αγορά.

  Στο ταμπλό

  Σαράντης, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Μυτιληναίος, Eurobank, Aegean, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Εθνική, ΟΛΠ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, σε θετικό έδααφος κινούνται οι Autohellas, Quest, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Τιτάν, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Coca Cola, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη άνω του 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ