Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαρ-2023 10:27

  Η Ελλάδα αντλεί €2,5 δισ. από την έκδοση του 5ετούς - Ξεπέρασαν τα €19,1 δισ. οι προσφορές

  Η Ελλάδα αντλεί €2,5 δισ. από την έκδοση του 5ετούς - Ξεπέρασαν τα €19,1 δισ. οι προσφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:17

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Πολύ ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο 5ετές ομόλογο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τελικά τα 19,1 δισ. ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο "κλείδωσε" στις 90 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή στο 3,919%, από το 3,97% που ήταν το αρχικό, και το κουπόνι στο 3,875%. Στόχος ήταν η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που πέτυχε ο ΟΔΔΗΧ, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται έτσι κατά 7,6 φορές.

  Το "σήμα" για την έκδοση έδωσε στον ΟΔΔΗΧ η ανακοίνωση, χθες, της ημερομηνίας των εκλογών. Καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η προεκλογική περίοδος να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές σήμερα, όχι γιατί υπάρχει ανάγκη ρευστότητας – τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται κοντά στα 35 δισ. ευρώ, αλλά για να δώσει το "παρών" κεφαλαιοποιώντας και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στα ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς για παράδειγμα έχει υποχωρήσει στο 4,1% και στα ίδια επίπεδα με αυτήν του ιταλικού 10ετούς, όταν στις αρχές του μήνα κινούνταν πάνω από το 4,5%

  Μία έξοδος εν μέσω της προεκλογικής περιόδου δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή, και έτσι η επόμενη επιλογή –αν όχι τώρα– θα ήταν ο Σεπτέμβριος όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και θα έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Αυτό θα σημαίνει αρκετούς μήνες απουσίας της Ελλάδας από τις αγορές, κάτι που φυσικά δεν στέλνει ένα σήμα κανονικότητας στους επενδυτές για μία χώρα που "αξίζει" να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Επιπλέον, η σημερινή έξοδος αποτελεί και ένα μήνυμα στις αγορές ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρά τη διεθνή τραπεζική αναταραχή μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους.

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δεν θεωρείται χώρα υψηλού ρίσκου, όποτε η σημερινή έκδοση αναμενόταν να πάει πολύ καλά, και η ζήτηση ειδικά από την Ελλάδα ήταν ισχυρή. Το τελικό επιτόκιο είχε τοποθετηθεί από παράγοντες της στο 3,75%-3,85% (ανάλογα βέβαια με τη διαμόρφωση του mid swap 5ετίας) αλλά το πραγματικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ χαμηλότερο, κάτω του 2%, χάρη στις στρατηγικές over hedging στις οποίες έχει προχωρήσει προνοητικά ο ΟΔΔΗΧ.

  Την έκδοση έτρεξαν οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο τίτλος έχει λήξη στις 15 Ιουνίου του 2028.

  Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει πάνω από το 85% του στόχου για την εκδοτική δραστηριότητα του 2023 (έπειτα και από τα 3,5 δισ. ευρώ που αντληθήκαν από το νέο 10ετές τον Ιανουάριο) και έτσι έχει την άνεση να κινηθεί ανάλογα με τη συγκυρία. Σημειώνεται πως για φέτος ο στόχος άντλησης έχει τεθεί στα 7 δισ. ευρώ ενώ ανεβαίνει στα 8 δισ. ευρώ σε περίπτωση που προχωρήσει η έκδοση του πράσινου ομολόγου.

  Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν είναι φυσικά δεσμευτικός, με τον ΟΔΔΗΧ να είναι έτοιμος για εκπλήξεις προς τις αγορές σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν θετικά. Μετά το πέρας των εκλογών και εάν ένας οίκος αξιολόγησης δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει μέρος των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων για να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF.

  Χρ. Σταϊκούρας: Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας υπερβαίνουν τα 38 δισ. ευρώ

  Την ικανοποίησή του για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η έκδοση συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.

  Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

  "Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές.

  Έκδοση επιτυχής, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.

  Έτσι, έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές.

  Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ.

  Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανθεκτικότητα, την ισχυρή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την τελευταία τετραετία, με την άσκηση υπεύθυνης και συνετής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή Κυβέρνηση".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ