Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαρ-2023 17:31

  Προσγείωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών οι εκλογές

  Προσγείωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών οι εκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας πλέον την προοπτική να μην υπάρξει ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παρατείνοντας την κυβερνητική αδράνεια σε μια δύσκολη διεθνής στιγμή.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,19% στις 1.023,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.041,64 μονάδων (+0,57%) και 1.019,70 μονάδων (-1,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,30 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,72 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,23 εκατ. ευρώ.

   

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,08% στις 2.476,09 μονάδες, ενώ στο -1,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.502,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,43% στις 744,50 μονάδες.

  Επιβεβαιώθηκαν τα εκλογικά σενάρια

  Αν και το ΧΑ άρχισε δείχνοντας θετικές διαθέσεις, η προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό άλλαξε το κλίμα, με τους πωλητές να βγαίνουν μπροστά και να οδηγούν τον Γενικό δείκτη στη ζώνη των 1.020 μονάδων.

  Πλέον το ΧΑ πρέπει να διαγνώσει τις εκλογικές ισορροπίες και την επόμενη ημέρα των πρώτων εκλογών οι οποίες έρχονται, μετά από πάνω από μία δεκαετία, στην, σχεδόν, εξάντληση της τετραετίας. Άλλωστε και οι οίκοι αξιολόγησης, δια των εκπροσώπων τους στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου επιβεβαίωσαν ότι θέλουν να δουν τη συνέχιση της παραγωγής και εφαρμογής της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής, ώστε η βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας να σταθεροποιηθεί. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών για τις Moody's και Fitch, δεδομένου ότι ο λόγος χρέους μειώνεται σταθερά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες από τα ταμειακά αποθέματα.

  Όπως εκτιμάται από τους περισσότερους αναλυτές, στο θετικό σενάριο αναμένεται να είναι η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ στο αρνητικό η αναδίπλωση στα τριψήφια επίπεδα. Και σε αυτά τα σενάρια θα πρέπει να προστεθεί και η διεθνής αβεβαιότητα, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης τραπεζικής αναταραχής.

  Η κατακόρυφη μείωση του τζίρου βέβαια δεν βοηθά στην ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, όταν μάλιστα οι αγοραστές είναι τόσο επιφυλακτικοί, την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι υπήρξε είσοδος αρκετών κεφαλαίων σε υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτό όμως που συμφωνεί η πλειονότητα των αναλυτών είναι ότι το ανοδικό σενάριο δεν έχει ακόμη αναιρεθεί, ακόμη και αν αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση, μόνον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 3,30%, με τις ΔΕΗ, Autohellas, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Motor Οil, ΟΤΕ, Εθνική και Aegean.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, Jumbo, Λάμδα και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά οι Eurobank και ΟΠΑΠ. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 1,63% και ο Σαράντης σημείωσε άλμα 1,99%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ