Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαρ-2023 10:54

  "Αργή" άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσεκτικές κινήσεις, μοιρασμένα πρόσημα και χαμηλός τζίρος είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση αξιολογώντας τις δυνάμεις του σε μία στενή ζώνη διακύμανσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,56% στις 1.041,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.519,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,25% στις 764,69 μονάδες.

   

  Αναμονή μέχρι νεοτέρας

  Το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου έφερε τον γενικό δείκτη σε μια ζώνη μεταξύ 1.000 – 1.050 μονάδων, στην οποία παλινδρομεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο, όσο μάλιστα παρακολουθεί και τις διεθνείς τραπεζικές αναταράξεις. Και η αλήθεια είναι ότι εάν αναλογιστεί κανείς το παρελθόν του ΧΑ, την τελευταία δεκαετία και πλέον, θα περίμενε κανείς μια υπεραντίδραση, πτωτική, τουλάχιστον στην ιστορική εξέλιξη της κατάρρευσης μιας από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες.

  Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει σε έναν μήνα το ένα πέμπτο της αξίας του, πολύ πάνω από το ένα δέκατο που έχει χάσει ο γενικός δείκτης. Οι απώλειες άλλωστε άλλων αντίστοιχων, ίσως και μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, το ίδιο διάστημα επισκιάζουν τις απώλειες του ελληνικού κλάδου, ο οποίος παίρνει συστηματικά τα εύσημα για τις λογιστικές και λειτουργικές του επιδόσεις.

  Είναι επομένως θωρακισμένο το ΧΑ; Αυτή είναι η ερώτηση στην παραπάνω σύνοψη που επαναλαμβάνεται συστηματικά στα χρηματιστηριακά desk τον Μάρτιο, με τις αναλύσεις να διχάζονται ανάμεσα στην ερμηνεία της αναμενόμενης διόρθωσης ή στην εκτίμηση ότι έρχεται μια περίοδος εσωστρέφειας στο ΧΑ λόγω εκλογών.

  Η κατακόρυφη μείωση του τζίρου βέβαια δεν βοηθά στην ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, όταν μάλιστα οι αγοραστές είναι τόσο επιφυλακτικοί, την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι υπήρξε είσοδος αρκετών κεφαλαίων σε υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτό όμως που συμφωνεί η πλειονότητα των αναλυτών είναι ότι το ανοδικό σενάριο δεν έχει ακόμη αναιρεθεί, ακόμη και αν αυτό τέθηκε υπό αμφισβήτηση, μόνον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Jumbo, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Λάμδα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Quest, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, οι πιέσεις εντοπίζονται κυρίως σε Aegean, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ κα Βιοχάλκο, αλλά καμία δεν κινείται με απώλειες άνω του 1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Autohellas.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ