Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαρ-2023 11:52

  BofA: Μαζική φυγή των επενδυτών από τις τράπεζες, βλέπουν περαιτέρω sell-off στην Ευρώπη, εκτοξεύονται οι φόβοι για ύφεση

  BofA: Μαζική φυγή των επενδυτών από τις τράπεζες, βλέπουν περαιτέρω sell-off στην Ευρώπη, εκτοξεύονται οι φόβοι για ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ανησυχίες για το ξέσπασμα συστημικών πιστωτικών γεγονότων εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής που έχει προκαλέσει ο τραπεζικός κλάδος στις αγορές, οδηγούν σε εκ νέου αύξηση του κινδύνου για ύφεση, ενώ η πλειονότητα των επενδυτών βλέπει περαιτέρω πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες.

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν βαθιές περικοπές των overweight θέσεων που είχαν οι επενδυτές και χάνουν την "κυριαρχία" τους στις στρατηγικές χαρτοφυλακίου.

  Αυτά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Bank of America σε 244 επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων η οποία διενεργήθηκε στις 10-16 Μαρτίου, μετά την αναταραχή της Silicon Valley Bank και πριν το deal των UBS-Credit Suisse.

  Πιο αναλυτικά, το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα βλέπουν ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, από μόλις 8% τον περασμένο μήνα βγάζοντας έτσι τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό (25%, από 40%) από την πρώτη θέση για πρώτη φορά σε εννέα μήνες. Η σκιώδης τραπεζική των ΗΠΑ θεωρείται ως η πιο πιθανή πηγή για ένα πιστωτικό γεγονός από το 34% των funds. 

  Παράλληλα, οι ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις του περιβάλλοντος των υψηλότερων επιτοκίων στις τράπεζες και την οικονομία οδηγεί σε επαναξιολόγηση των προσδοκιών για την ανάπτυξη. Το 53% των επενδυτών πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, από 33% τον περασμένο μήνα, με το 61% να αναμένει ύφεση στην Ευρώπη τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 55% τον Φεβρουάριο. Το 42% των επενδυτών αναμένει παγκόσμια ύφεση, από 24% τον περασμένο μήνα.

  Το 66% προβλέπει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί ως απάντηση στην απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, από μόλις 18% τον περασμένο μήνα, με το 63% να αναμένει το ίδιο στην Ευρώπη, ελαφρά υψηλότερα από τον περασμένο μήνα. Επίσης, το 84% των επενδυτών αναμένει εξασθένιση του πληθωρισμού τους επόμενους δώδεκα μήνες, σε γενικές γραμμές αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα.

  Οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω sell-off

  Το 66% των συμμετεχόντων στην έρευνα της BofA βλέπει περαιτέρω βουτιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες, από 53% τον προηγούμενο μήνα. Το 71% βλέπει πτώση στα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή (EPS) ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις υψηλές πιέσεις στα περιθώρια κερδοφορίας (αν και είναι μειωμένο από 77% τον περασμένο μήνα), με το 16% να θεωρεί τις ευρωπαϊκές μετοχές υπερτιμημένες (από 6% τον προηγούμενο μήνα). 

  Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν εποικοδομητικοί μεσοπρόθεσμα, με το 55% να βλέπει άνοδο στις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους δώδεκα μήνες, ποσοστό αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα. Το 45% θεωρεί ότι βασικός κίνδυνος για το χαρτοφυλάκιό του είναι ότι δεν έχει επαρκή αμυντικά χαρακτηριστικά (hedges) ακολουθούμενος από την πολύ μικρά μείωση της έκθεσης σε μετοχές, στο 26%. Το 19% των funds θεωρεί ότι οι long θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι το πιο "συνωστισμένο" (crowded) trade.

  2

  "Τσεκούρι" στα overweight των τραπεζών

  Όπως επισημαίνει η BofA, το 34% των επενδυτών αναμένει ότι οι κυκλικές μετοχές στην Ευρώπη θα υποαποδώσουν των αμυντικών μετοχών τους επόμενους μήνες (από 39% τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 66% αναμένει ότι οι μετοχές υψηλής ποιότητας θα υπεραποδώσουν των μετοχών χαμηλής ποιότητας, από 71% πριν. 

  Οι τράπεζες, που ήταν ο πιο δημοφιλής κλάδος με τα μεγαλύτερα overweights στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, είδαν βαθιές περικοπές στην τοποθέτηση, με μόλις 3% των επενδυτών να δηλώνουν πλέον overweight, από 27% τον προηγούμενο μήνα. Η τεχνολογία κατέλαβε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των funds για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, με το 34% να δηλώνει overweight, από 10% τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό που δηλώνει ότι είναι underweight στα ακίνητα εκτινάχθηκε από το 20% στο 45%, καθιστώντας τον, τον πιο "αντιπαθή" κλάδο στην Ευρώπη.

  3

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ