Δευτέρα, 20-Μαρ-2023 17:33
Βγήκαν μπροστά οι δεικτοβαρείς για την άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Έντονη νευρικότητα και πάνω από 12 αλλαγές προσήμου εμφάνισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και "έγραψε" ακόμη και τις 998 μονάδες στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, εν τέλει κατάφερε με τη βοήθεια επιλεγμένων τίτλων να κλείσει θετικά κρατώντας τη ζώνη των 1.025 μονάδων.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,71% στις 1.027,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.027,47 μονάδων (+0,71%) και 998,29 μονάδων (-2,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 107,53 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,72 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,60 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,87% στις 2.499,44 μονάδες, ενώ στο +1,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.491,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,96% στις 757,83 μονάδες.
Μπορεί οι ευρωπαϊκές αγορές να έδειξαν ότι μπορούν να βρεθούν φωτεινά σημεία σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, όπως αυτή της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, όμως το ΧΑ έδειξε ότι δύσκολα θα μπορούσε να απορροφήσει τη μεγάλη προσφορά που υπήρξε σήμερα, ακόμη και ενώ ενεργοποιήθηκε η "ταλαιπωρημένη" μετοχή του ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ΟΤΕ χάνει το 12% της αξίας του από την αρχή του έτους, ενώ παράλληλα είναι σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων.
Σύμφωνα όμως με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, το θετικό στην αγορά είναι ότι τα "χλωρά" έχουν πολύ καλύτερη εικόνα στις όποιες διακυμάνσεις της αγοράς και αυτό μας δείχνει ότι έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Οι διορθώσεις πάντα είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις ή για αλλαγές στα χαρτοφυλάκια με βάση τα νέα δεδομένα. Οι ελληνικές τράπεζες σαφώς βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από όποια άλλη τράπεζα σε Ευρώπη και Αμερική.
Όπως έχει αναφέρει και η Beta Securities, ένα από τα ζητούμενα ήταν - και είναι - να παραμείνει ανοικτή η διατραπεζική αγορά κεφαλαίων, να διατηρηθεί δηλαδή ανοικτή η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών γεγονός το οποίο επιτεύχθηκε με τα γρήγορα και αποφασιστικά αντανακλαστικά των αρμοδίων. Στους επόμενους δύο μήνες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή σε μια εύθραυστη σχέση κόστους χρήματος και παροχής ρευστότητας ώστε να μην τραυματίσουν το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα να περιορίσουν την αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.
Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η Ελλάδα ακόμα και αν είναι σε διαφορετική φάση από τις υπόλοιπες οικονομίες, αναγκαστικά ακολουθεί τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο διάβα των υπολοίπων οικονομιών. Ακόμα και αν οι περισσότεροι ξέρουν ότι ο τραπεζικός κλάδος πλέον δεν έχει τα προβλήματα του παρελθόντος, είναι λογικό να διορθώνει μετά από μεγάλο ράλι το προηγούμενο διάστημα.
Τεχνικά, η αγορά θα συνεχίσει την προσπάθεια να βρει τις ισορροπίες της έχοντας παρόλα αυτά χάσει την επιθετική τάση σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Αυτό συνήθως μας δείχνει ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να δει νέα υψηλά μεγαλώνει. Πλέον και εφόσον χάσει τις 1.014 μονάδες, μπορεί να δοκιμάσει τιμές στη ζώνη των 985-1.005 μονάδων.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 6,31%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με +4,17%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank και ΟΤΕ, άνω του 2% σε Μυτιληναίο και Autohellas και άνω του 1% σε Eurobank, Εθνική και ΟΛΠ. Ο Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 0,11%.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 4,02%, με την ΕΥΔΑΠ να κλείνει στο -2,48%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Quest, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Coca Cola και Λάμδα.